Нітрозоглутатіон: особливості синтезу при лімфоцитарно-ендотеліоцитарній взаємодії in vitro за умов хронічної імунокомплексемії - Садляк, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Метою нашої роботи було дослідження особливостей синтезу нітрозоглутатіону в лімфоцитах і ендотеліоцитах білих щурів при експериментальній хронічній імунокомплексемії та з’ясування коригуючого впливу корвітину на ці процеси. Аналіз інкубаційної взаємодії лімфоцитів та клітин ендотелію тварин із ХІК показав різке зниження GSNO у всіх тест%об’єктах (більш виражене в лімфоцитах), що може бути розцінено як розвиток нітрозактивного стресу в досліджуваних клітинах і є свідченням пониження
системи антиоксидантного захисту клітин за цих умов. Додавання в інкубаційне середовище корвітину — біофлавоноїду з вираженими антиоксидантними і протизапальними властивостями — призвело до нормалізації всіх досліджуваних показників. Целью нашей работы было исследование особенностей синтеза нитрозоглутатиона в лимфоцитах и эндотелиоцитах белых крыс при экспериментальной хронической иммунокомплексемии и выяснение корректирующего воздействия корвитина на эти процессы. Анализ инкубационного взаимодействия лимфоцитов и клеток эндотелия животных с ХИК
показал резкое снижение GSNO во всех тест-объектах (более выраженное в лимфоцитах), что может быть расценено как
развитие нитрозактивного стресса в исследуемых клетках и является свидетельством угнетения системы антиоксидантной защиты клеток при этих условиях. Добавление в инкубационную среду корвитина — биофлавоноидов с выраженными антиоксидантными и противовоспалительными свойствами — привело к нормализации всех исследуемых показателей. The aim of our work was to study the characteristics synthesis of nitrozoglutationi in lymphocytes and endothelial rats with experimental chronic immunocomplexemia and determine corrections influence of corvitini on these processes. Analysis of incubation interaction of lymphocytes and endothelial cells of animals with CIU showed a sharp decrease in GSNO in all test sites (more pronounced in lymphocytes), which can be regarded as a development
nitrosoaktivity stress in the studied cells and is a testament to decrease antioxidant system of cells under these conditions. Adding to the incubation medium corvitini — bioflavonoid with pronounced antioxidant and anti-inflammatory properties, led to normalization of all studied parameters.