Гігієнічна оцінка фізичних чинників виробничого середовища у різних галузях легкої промисловості Львівщини - Кузьмінов, Б.П.; Лотоцька-Дудик, У.Б.; Крупка, Н.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
Мета роботи: вивчення та оцінка умов праці на підприємствах різних галузей легкої промисловості за рівнями шуму та вібрації на робочих місцях. Матеріали та методи: результати досліджень фізичних факторів чинників на підприємствах легкої промисловості Львівщини, статистичні дані. Результати дослідження: Дії шуму та вібрації піддаються робітники основних професій швейного (розкрійний, швейний цехи), взуттєвого (розкрійний, вирубувальний, складальний цехи) та текстильного (ткацький, в’язальний, стьобальний цехи) виробництв. Умови праці розкрійників, термообобників, операторів в’язальних машин за еквівалентними рівнями шуму та корегованими рівнями вібрації характеризуються як допустимі і належать до 2-го класу. Параметри виробничого шуму на робочих місцях швей та клеймувальників взуття перевищували нормативне значення на 1-9 дБ А, що характеризує їхні умови праці як шкідливі (клас 3.1). За вібраційним навантаженням умови праці визначаються як допустимі. Необхідним є поглиблене вивчення комбінованої та поєднаної дії шуму та вібрації з подальшою оцінкою ризиків для здоров’я працюючих у легкій промисловості. Цель работы: изучение и оценка условий труда на предприятиях различных отраслей легкой промышленности по уровням шума и вибрации на рабочих местах. Материалы и методы: результаты исследований физических факторов на предприятиях легкой промышленности Львовcкой области, статистические данные. Результаты исследования: Действию шума и вибрации подвергаются рабочие основных профессий швейного (раскройный, швейный цеха), обувного (раскройный, вирубочный, сборочный цеха) и текстильного (ткацкий, вязальный, стегальные цеха) производств. Условия труда раскройщиков, термообработчиков, операторов вязальных машин по эквивалентным уровням шума и корректированным уровням вибрации характеризуются как допустимые и относятся ко 2-му классу. Параметры производственного шума на рабочих местах швей и клеймовщиков обуви превышали нормативное значение на 1-9 дБ А, характеризующий их условия труда как вредные (класс 3.1). По вибрационным нагрузкам условия труда определяются как допустимые. Необходимо углубленное изучение комбинированного и сочетанного действия шума и вибрации с последующей оценкой рисков для здоровья работающих в легкой промышленности. Purpose of work: study and assessment of working conditions at enterprises of various branches of light industry by levels of noise and vibration in the workplace. Materials and methods: results of researches of physical factors on the enterprises of light industry of Lviv Region, statistical information. Research results: Noise and vibration affect workers of basic occupations of sewing (cutting, sewing workshops), footwear (cutting, fitting workshops) and textile (weaving, knitting, quilting workshops) productions. Working conditions of cutters, heat treatment workers, knitting machines operators at equivalent levels of noise and vibration are described as permissible and belong to the 2nd class. Parameters of industrial noise in the workplace seamstress and shoes marker exceeded the standard value at 1-9 dB A, it describes their working conditions as harmful (class 3.1). For vibration loading the work conditions are defined as allowable. It is necessary to study the combined and joined effects of noise and vibration with the following risk assessment for health workers in light industry.