Дослідження макро- та мікроелеменного забезпечення у мешканців північного регіону України - Кравченко, В.І.; Лузанчук, І.А.; Андрусишина, І.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
Досліджено стан йодного забезпечення та вміст макро і мікроелементів в крові
у 125 мешканців північного регіону України з яких 40 осіб, проживали в
Чернігівській, 40 в Житомирській та 45 в Київській області. Йодне забезпечення
визначали за вмістом йоду в сечі церій-арсенітним методом, визначення вмісту
макро та мікроелементів в плазмі крові здійснювали методом атомно-емісійної спектрометрії
з індуктивно-зв’язаною плазмою. За показниками медіани йодурії встановлено
наявність йододефіциту легкого ступеня серед обстежених всіх областей
північного регіону України. У обстежених пацієнтів з Київської області встановлено
найвищий (p<0,01) рівень забезпечення макроелементом магнієм 23,36±0,93 мг/
л, мікроелементом селеном 0,08±0,001 мг/л та найнижчий (p<0,001) рівень забезпечення
макроелементом кальцієм 88,87±0,5 мг/л . У мешканців Житомирської
області встановлено найвищий (p<0,001) рівень забезпечення мікроелементами
залізом 1,32±0,09 мг/л та міді1,42±0,05 мг/л (p<0,0001)та найнижчий (p<0,001)
рівень забезпечення мікроелементом цинком 0,69±0,06 мг/л. У обстежених Чернігівської
області встановлено найнижчий (p<0,0001) рівень забезпечення мікроелементом
селеном 0,006±0,001 мг/л. Отже, зафіксовано порушення мікро- та макроелементного
забезпечення організму у мешканців північного регіону України, яке
можливо є підгрунттям для виникнення патологічних станів , зниження захисних
реакцій в організмі та виникнення захворювань. Исследовано состояние йодного
обеспечения и содержание макро- и
микроэлементов в крови у 125 жителей
северного региона Украины из
которых 40 лиц, проживающих в Черниговской,
40 в Житомирской и 45 в
Киевской областях. Йодное обеспечение
определяли по экскреции йода
с мочой церий-арсенитным методом.
Оопределение содержания макро та
микроэлементов в плазме крови при
помощи метода атомно-эмиссионной
спектрометрии с индуктивно-связанной
плазмой.
По показателям медианы йодурии
установлено наличие йододефицита
среди обследованных всех областей
северного региона Украины.
У обсследованных из Киевской
области установлен максимальный
(p<0,01) уровень обеспечения магнием
23,36±0,93 мг/л, селеном
0,08±0,001 мг/л и самый низкий
(p<0,001) показатель обеспечения
кальцием 88,87±0,5 мг/л.
У жителей Житомирской области
установлен наибольший (p<0,001)
уровень обеспечения железом
1,32±0,09 мг/л и медью 1,42±0,05 мг/
л (p<0,0001) и самый низкий
(p<0,001) уровень обеспечения цинком
0,69±0,06 мг/л.
У обследованных из Черниговской
области установлен самый низкий
(p<0,0001) уровень содержания селена
0,006±0,001 мг/л.
Таким образом, зафиксировано
нарушение микро- и макроэлементного
обеспечения организма у жителей
северного региона Украины, которое
возможно способствует возникновению
патологических состояний,
снижению защитных реакций организма
и возникновению заболеваний. The state of iodine
maintenance and the content of macroand
microelements in the blood have
been studied in 125 residents of the
northern region of Ukraine, of which 40
are people living in Chernigov, 40 in
Zhitomir and 45 in the Kiev regions.
Iodine assay was determined by
excretion of iodine in urine by the
cerium-arsenite method. Determination
of the content of macronutrients in
blood plasma using atomic-emission
spectrometry with inductively coupled
plasma.
According to median ioduria, the
presence of iodine deficiency among
the surveyed northern region of Ukraine
was established.
The maximum level of magnesium
supply 23,36 ± 0,93 mg/l, selenium 0,08
± 0,001 mg/l, and the lowest (p <0,001)
provision of calcium supply 88, 87 ± 0.5
mg/l.
The residents of the Zhytomyr
region have the highest (p <0.001) level
of iron 1.32 ± 0.09 mg / l and copper
1.42 ± 0.05 mg/l (p <0.0001) and the
lowest (p <0.001 ) The level of provision
with zinc is 0.69 ± 0.06 mg/l.
The surveyed from the Chernigov
region have the lowest (p <0.0001)
selenium content 0.006 ± 0.001 mg/l.
Thus, a violation of micro- and
macronutrient maintenance of the
organism among residents of the
northern region of Ukraine was
recorded, which possibly contributes to
the emergence of pathological
conditions, a decrease in the protective
reactions of the organism and the
appearance of diseases.