Дезінфектологічні технології в рішенні проблеми біобезпеки - Морозова, Н.С.; Рідний, С.В.; Коробкова, І.В.; Попов, А.А.; Карпенко, А.Е. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
Основу заходів безпеки країни становить боротьба з інфекційними захворю- ваннями, що включає функціонування системи антимікробного захисту населення, тобто охорону довкілля від мікробного забруднення, заходи щодо запобігання за- раженню людей, а також ефективну боротьбу з переносниками збудників інфекції (членистоногих та гризунів). Для цього потрібні нові підходи до організації неспе- цифічної профілактики інфекційних захворювань. У сучасних умовах єдино дієвим заходом є діяльність професійної служби оперативного реагування у вигляді регіо- нальних комунальних підприємств медичної дезінфекції на госпрозрахунку. Основу мер безопасности страны составляет борьба с инфекционными заболеваниями, включающая функционирование системы антимикробной за- щиты населения, т.е. охрану окружаю- щей среды от микробного загрязнения, меры по предупреждению заражения людей, а также эффективную борьбу с переносчиками возбудителей инфек- ции (членистоногих и грызунов). Для этого требуются новые подходы к орга- низации неспецифической профилакти- ки инфекционных заболеваний. В со- временных условиях единственно дей- ственной мерой является деятельность профессиональной службы оператив- ного реагирования в виде региональных коммунальных предприятий медицинс- кой дезинфекции на хозрасчете. The basis of the country’s security is the fight against infectious diseases, including the functioning of the antimicrobial protection system, i.e., environmental protection from microbial contamination, measures to prevent human infection, as well as effective control of vectors of infectious agents (arthropods and rodents). This requires new approaches to non-specific prevention of infectious diseases. In the current conditions, the only effective measure is the work of professional service rapid response in the utility companies of the medical disinfection on the self-financing.