Гіпертонічна хвороба у дорослого населення, евакуйованого із зони відчуження Чорнобильської АЕС. Результати епідеміологічних досліджень - Капустинська, О.А.; Бузунов, В.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
До країн з високим ступенем поширеності артеріальної гіпертензії відноситься Україна (36% дорослого населення). В статті проаналізовано питання про роль іонізуючого випромінювання, як одного з факторів ризику розвитку гіпертонічної хвороби, як і в цілому патології системи кровообігу. Дослідження проведені за даними Державного регістру України осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (ДРУ) та щорічної офіційної статистичної звітності МОЗ України щодо захворюваності населення України. Установление динамики развития заболеваемости гипертонической болезни и отдельных ее нозологических форм у взрослого на момент аварии населения, эвакуированного из зоны отчуждения ЧАЭС в зависимости от возраста, пола и времени после эвакуации. Материалы и методы исследования: Исследования проведены по данным Государственного регистра Украины лиц, пострадавших вследствие аварии на ЧАЭС (ГРУ), а также данные ежегодной официальной статистической отчетности Минздрава по заболеваемости населения Украины. Defining the level and analysis of the morbidity rate of hypertension as a whole and for its individual nosological forms among the adult population evacuated from the exclusion zone, depending on age (< 40 years and e” 40 years old at the time of the accident) and sex. Investigations were carried out according to the State register of persons affected by the Chernobyl disaster (GRU). GRU has registered 79279 people.