УОТ роботи зубних техніків на імплантологічному прийомі. Одиночні коронки - Дієв, Є.В.; Дієва, Т.В.; Лабунець, В.А.; Обуховський, В.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
Одиночні коронки з опорою на імплантати виготовляються зубними техніками з металу, кераміки, композиту, пластмаси та їх комбінацій. Фіксуються дані конструкції за допомогою цементування на абатменти, що вкручуваються або прикручуваються до імплантатів, або з’єднуються з опорою гвинтом. Встановлення відомчих норм труда зубних техніків на виготовлення одиночних коронок з опорою на дентальні імплантати актуально, насамперед, через те, що через відсутність даних норм, методики протезування за допомогою імплантатів не можуть мати відповідного правового статусу, що робить юридично не можливим застосування даного метода лікування в практичній охороні здоров’я в нашій країні. Умовні одиниці трудомісткості (УОТ) зубних техніків на основі усереднених нормативів часу виробництва одиночних коронок з опорою на імплантати не співпадають з УОТ, встановленими на основі фактичних трудовитрат даних фахівців. Одиночные коронки с опорой на имплантаты изготавливаются зубными техниками из металла, керамики, композита, пластмассы и их комбинаций в течении 4-6 лабораторных этапов. Фиксируются данные конструкции с помощью цементирования на вкручиваемые и прикручиваемые абатменты, или соединяются с опорой винтом. Установление ведомственных норм труда зубных техников на изготовление одиночних коронок на дентальных имплантатах актуально, прежде всего, потому, что из-за отсутствия данных норм, методики протезирования с помощью имплантатов не могут иметь соответствующего правового статуса, что делает юридически невозможным применение данного метода лечения в практическом здравоохранении нашей страны. Условные единицы трудоемкости (УЕТ) зубных техников на основе усредненных нормативов времени производства одиночных коронок с опорой на имплантаты не совпадают с УЕТ, установленными на основы фактических трудозатрат данных специалистов. Single crowns relying on implants are manufactured by dental technicians from metal, ceramic, composite, plastic and thereof combinations. This constructions are fixed by cementing to abutment that are screwed to implant or are connected to a support with a screw. Establishing institutional norms of dental technicians labor to manufacture single crowns relying on implants is relevant, first of all, due to the lack of data standards, methods of prosthetics using implants cannot have a legal status, that does not legally possible to use this method of treatment in practical health care in our country. Research object — dental technician technological processes of providing the dental prosthetic help in manufacturing single crowns relying on implants. The aim — to establish contingent labor units (UOT) of production various types of single crowns relying on implants on the basis of the average and actual dental technicians standard time of work. Contingent labor units (UOT) dental technicians based on the average time standards of production single crowns relying on implants do not coincide with UOT established basing on the actual specialists labor costs.