Уровень c-реактивного белка после катетерной абляции фибрилляции предсердий и его связь с рецидивом - Гоженко, А.И.; Карпенко, Ю.И.; Левченко, Е.М.; Горячий, А.В.; Горячий, В.В.; Кузнецова, М.О.; Арапу, М.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
Цели: В данной работе исследовалась связь вчЦРБ с рецидивированием фибрилляции предсердий после процедуры катетерной радиочастотной абляции.
Методы: В исследование вошло 46 пациентов с персистирующей формой фибрилляции предсердий. У всех пациентов за 6 месяцев до и 12 месяцев после катетерной радиочастотной абляции измерялся уровень вчЦРБ и оценивалась его связь с рецидивом аритмии в конце послеоперационного периода.
Результаты: Период наблюдения составил 12,3 ± 6,4 месяца, у 16 (34,7 %) пациентов наблюдался рецидив аритмии после процедуры катетерной радиочастотной абляции. Базовый уровень вчЦРБ не отличался у пациентов обеих групп (2,07 ± 1,13 и 2,04 ± 0,81 мг/мл). Однако в послеоперационном периоде уровень вчЦРБ был выше в группе рецидива ФП (2,09 ± 1,18 против 2,67 ± 1,61 мг/мл, р = 0,028). Проведенный анализ показал что такие параметры как: изменение уровня вчЦРБ, анамнез фибрилляции предсердий и диаметр левого предсердия имеют связь с воспалительным ответом и рецидивированием ФП.
Вывод: Изменение послеоперационного уровня вчЦРБ связанно с рецидивированием ФП после процедуры КРЧА ФП. Полученные данные указывают на связь между воспалительным ответом и рецидивом ФП. Цілі: У даній роботі досліджувався зв’язок вчЦРБ з рецидивуванням фібриляції передсердь після процедури катетерної радіочастотної абляції.
Методи: У дослідження увійшло 46 пацієнтів з персистуючою формою фібриляції передсердь. У всіх пацієнтів за 6 місяців до і 12 місяців після катетерної радіочастотної абляції вимірювався рівень вчЦРБ і оцінювався його зв’язок з рецидивом аритмії в кінці післяопераційного періоду.
Результати: Період спостереження склав 12,3 ± 6,4 місяці, у 16 (34,7%) пацієнтів спостерігався рецидив аритмії після процедури катетерної радіочастотної абляції. Базовий рівень вчЦРБ не відрізнявся у пацієнтів обох груп (2,07 ± 1,13 і 2,04 ± 0,81 мг/мл). Однак в післяопераційному періоді рівень вчЦРБ був вище в групі рецидиву ФП (2,09 ± 1,18 проти 2,67 ± 1,61 мг/мл, р = 0,028). Проведений аналіз показав що такі параметри як: зміна рівня вчЦРБ, анамнез фібриляції передсердь і діаметр лівого передсердя мають зв’язок з запальною відповіддю і рецидивуванням ФП.
Висновок: Зміна післяопераційного рівня вчЦРБ пов’язана з рецидивуванням ФП після процедури КРЧА. Отримані дані вказують на зв’язок між запальною відповіддю і рецидивом ФП. Objectives: In this work, we investigated the relationship of hsCRP with the recurrence of atrial fibrillation after radiofrequency catheter ablation.
Methods: The study included 46 patients with a persistent form of atrial fibrillation. In all patients the level of hsCRP was measured 6 months before and 12 months after catheter radiofrequency ablation, and its association with recurrence of arrhythmia at the end of the postoperative period was assessed.
Results: The follow-up period was 12,3 ± 6,4 months, in 16 (34,7 %) patients there was a relapse of arrhythmia after radiofrequency catheter ablation. The baseline level of hsCRP was not different in patients of both groups (2,07 ± 1,13 and 2,04 ± 0,81 mg/ml). However, in the postoperative period, the level of hsCRP was higher in the relapse AF group (2,09 ± 1,18 vs. 2,67 ± 1,61 mg/ml, p = 0,028). The
performed analysis showed that such parameters as: change in the level of hsCRP, the history of atrial fibrillation and the diameter of the left atrium have a connection with the inflammatory response and the recurrence of AF.
Conclusion: The change in the postoperative level of hsCRP is associated with the recurrence of AF after the CRFA of AF. The findings indicate a link between the inflammatory response and the relapse of AF.