Влияние локального ультрафиолетового облучения на метаболиты оксида азота и морфологическое состояние кожи морских свинок - Миронченко, С.И.; Звягинцева, Т.В.; Наумова, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
Целью работы явилось установление влияния ультрафиолетового облучения (УФО) на систему оксида азота (NO) и морфофункциональное состояние кожи морских свинок. Исследования проведены на 24 морских свинках-альбиносах массой 400-500 г, подвергшихся локальному УФО. Группой контроля служили интактные морские свинки (n = 6). Через 2 часа, 4 часа, на 3-и и 8-е сутки после облучения в коже определяли содержание метаболитов NO (суммарных метаболитов, нитританиона, нитратов) и проводили гистологические исследования. Установлено, что развитие УФ эритемы (1 МЭД) сопровождается накоплением всех метаболитов NO, воспалительно-дегенеративными изменениями, появлением sunburn cells в коже, достигавшими наибольшей степени выраженности на 3-и сутки после облучения. В постэритемный период (8-е сутки) в коже продолжается патологический процесс, подтверждающийся микроскопически (сохраняются пролиферативно-гиперпластические и дегенеративные изменения) и сопровождающийся повышением всех метаболитов NO. Метою роботи було встановлення впливу ультрафіолетового опромінення (УФО) на систему оксиду азоту (NO) і морфофункціональний стан шкіри морських свинок. Дослідження проведені на 24 морських свинках-альбіносах масою 400- 500 г, які зазнали локального УФО. Групою контролю служили інтактні морські свинки (n=6). Через 2 години, 4 години, на 3-у і 8-у добу після опромінення в шкірі визначали вміст метаболітів NO (сумарних метаболітів, нітрит-аніону, нітратів) і проводили гістологічні дослідження. Встановлено, що розвиток УФ еритеми (1 МЕД) супроводжується накопиченням усіх метаболітів NO, запальнодегенеративними змінами, появою sunburn cells в шкірі, що досягали найбільшого ступеня виразності на 3-ю добу після опромінення. У постеритемний період (8-а доба) в шкірі триває патологічний процес, що підтверджується мікроскопічно (зберігаються проліферативногіперпластичні і дегенеративні зміни) і супроводжується підвищенням всіх метаболітів NO. The purpose of the study was to determine the impact of ultraviolet (UV) exposure on nitric oxide (NO) system and morphofunctional state of the skin in guinea pigs. The study involved 24 albino guinea pigs weighing 400-500 g, exposed to local ultraviolet irradiation. The control group included intact guinea pigs (n = 6). The content of NO metabolites (total metabolites, nitrite anion, nitrates) was determined in the skin in 2 hours, 4 hours, on the 3rd and 8th days after the exposure, and histological studies were performed. The study showed that the development of UV erythema (1 MED) was accompanied by the accumulation of all NO metabolites, inflammatorydegenerative changes and sunburn cells in the skin, reaching the greatest severity on the 3rd day after the exposure. Posterythematous period (on the 8th day) was characterized by the extension of the pathological process in the skin, which was confirmed microscopically (proliferative-hyperplastic and degenerative changes persisted), accompanied by an increase in all NO metabolites.