Динаміка показників ліпопероксидації, активності антиоксидантного захисту та протеїназо-інгібіторної системи в крові морських свинок при експериментальній бронхіальній астмі та пневмонії - Кравець, Б.Б.; Любінець, Л.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
У роботі встановлено підвищення продуктів ліпопероксидації – дієнових кон’югатів та малонового діальдегіду на 1-у, 14-у і 21-у доби бронхіальної астми та пневмонії. Антиоксидантний захист супроводжувався зростанням активності супероксиддисмутази та каталази на 1-у і 14-у доби і зниженням цих маркерів на 21-у добу. Також виявлено порушення рівноваги між протеолізом та інгібіторами протеаз у сторону переважання протеолітичної активності на тлі депресії інгібіторів. В работе установлено повышение продуктов липопероксидации диеновых конъюгатов и малонового диальдегида на первый, четырнадцатый и двадцать первого дня бронхиальной астмы и пневмонии. Антиоксидантную защиту сопровождался ростом активности супероксиддисмутазы и каталазы на первом и четырнадцатого дня и снижением этих маркеров на двадцать первый день. Также выявлены нарушения равновесия между протеолизом и ингибиторами протеаз в сторону преобладания протеолитической активности на фоне депрессии ингибиторов. In research work founded increasing products of lipid peroxydations malonic dialdehyde, diene conjugate on 1 th, 14 th and 21 th days of experimental bronchial asthma and pneumonia. Antioxidant protection accompanied by increased of superoxyde dismutase and catalase on 1 th and 14 th days. After 21 th days there was a decrease of these indicators in blood. Also revealed an imbalance between protease inhibitors and proteolysi into the side of the predominance of proteolytic activity against a background of depression inhibitors.