Вплив іммобілізаційного стресу на стан здоров‘я щурів у експерименті - Ніколаєва, О.В.; Павлова, О.О.; Сіренко, В.А.; Ковальцова, М.В.; Сулхдост, І.О.; Добровольська, О.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
У вагітних щурів встановлено, що імобілізаційний стрес призводить до перебудови морфофункціонального стану підшлункової залози, у вигляді деструктивних змін у панкреоцитах та призводить до гемодінамічних порушень; визиває цитокіновий дисбаланс (підвищення інтерлейкіну-12), тим самим посилює пошкодження залози у всіх тварин. У беременных крыс установлено, что иммобилизационный стресс приводят к перестройке морфофункционального состояния поджелудочной железы, в виде деструктивных изменений в панкреацитах и приводит к гемодинамическим нарушениям; вызывают цитокиновый дисбаланс (повышение интерлейкина-12), тем самым усиливают повреждение железы у всех животных. According to the study, we found that a chronic stress adversely affects the morphofunctional state of the pancreas: degenerative changes in the exocrine and endocrine cells, violation of geodynamics; adversely affects the cytokines change – rise of interleukin-12, in these way increased risk factor for future chronic pathology of the pancreas.