Ефективність гептралу у фармакологічній корекції глутатіонової редокс-системи в селезінці опромінених щурів - Терещенко, Л.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
Внаслідок проведених досліджень встановлено, що тотальне гамма-опромінення в дозі 1,5 Гр призводить до глибоких та стійких зрушень у процесах функціонування глутатіонової редокс-системи в селезенці піддослідних тварин. Курсове введення гептралу в дозі 10 мг/кг маси після опромінення викликає відновлення існуючого балансу в системі глутатіону у всі строки експерименту. Зроблено висновок, що курсове введення гептралу після тотального гамма-опромінення у дозі 1,5 Гр сприяє стабілізації в селезінці функціональної спроможності глутатіонпероксидази й глутатіонредуктази, значно збільшує вміст ендогенного відновленого глутатіону, що дозволяє розглядати можливість його використання в комплексному лікуванні променевих уражень. В результате проведеных исследований установлено, что тотальное гаммаоблучение в дозе 1,5 Гр приводит к глубоким и стойким нарушениям в процессах функционирования глутатионовой редокс-системы в селезенке подопытных животных. Курсовое введение гептрала в дозе 10 мг/кг массы после гамма-облучения вызывает восстановление существующего баланса в системе глутатиона во все сроки эксперимента. Сделан вывод, что курсовое введение гептрала после тотального гамма-облучения в дозе 1,5 Гр способствует стабилизации в селезенке функциональной способности глутатионпероксидазы и глутатионредуктазы, значительно повышает содержание эндогенного восстановленного глутатиона, что позволяет рассматривать возможность для рекомендации его использования в комплексном лечении лучевых поражений. As a result of the carried out examinations is established, that total exposure in dose 1,5 Gy reduces in essential violations during functioning of glutathione a redox-system in a spleen of experimental animal. The course introduction of heptral at the rate of 10 mg/ kg of a mass after irradiation calls reduction of existing balance in a glutathione system in all terms of experiment. The deduction is made that course introduction of heptral after total exposures in dose 1,5 Gy promotes stabilization of function ability glutathione reductase and glutathione peroxidase in a spleen, considerably raises a content endogenic reduced glutathione, that allows to consider a possibility for the reference of use it in complex treatment of radiation injuries.