Метод расчета профессионально важных качеств операторов транспортных средств - Псядло, Э.М; Мартыненко, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
Разработана методология и компьютерная программа экспертной оценки профессионально важных качеств (ПВК) операторов различных транспортных средств. Структурно-иерархическая система состоит из 60 отдельных профессионально значимых качеств и свойств, необходимых для эффективной и надежной работы оператора. Данные 3-5 экспертов заносятся через интерфейс в программу автоматического расчета ПГК с выводом на экран и сохранением в базе данных - среднестатистической оценки и стандартного отклонения (М ± н) 60 отдельных качеств, а также суммарной оценки 4 классов и 12 групп. Оценка ПВК служит основанием для: 1. Составление профессиограммы и психограммы оператора. 2. Формирование батареи тестов, используемых для профотбора. 3. Рекомендации для тренинга и психокоррекции. 4. Оценки условий и характера труда на типичном рабочем месте оператора. 5. Функции служебных перемещений (обучение и повышение квалификации, совмещении профессий, ротации, пополнение резерва кадров и др.). 6. Проведение инженерно-психологической и судебно-психологической экспертизы. 7. Осуществление медико-психологической реабилитации пострадавших. Розроблено методологію та комп’ютерна програма експертної оцінки професійно важливих якостей (ПВК) операторів різних транспортних засобів. Структурно-ієрархічна система складається з 60 окремих професійно значущих якостей і властивостей, необхідних для ефективної та надійної роботи оператора. Дані 3-5 експертів заносяться через інтерфейс в програму автоматичного розрахунку ПВК із виведенням на екран і збереженням в базі даних “ середньостатистичної оцінки і стандартного відхилення (М ± н) 60 окремих якостей, а також сумарної оцінки 4 класів та 12 груп. Оцінка ПВК служить підставою для: 1. Складання професіограми і психограми оператора. 2. Формування батареї тестів, використовуваних для профвідбору. 3. Рекомендацій для тренінгу та психокорекції. 4. Оцінки умов і характеру праці
на типовому робочому місці оператора.5. Функції службових переміщень (навчання і підвищення кваліфікації, суміщення професій, ротації, поповнення резерву кадрів та ін.). 6. Проведення інженерно-психологічної та судово-психологічної експертизи. 7. Здійснення медико-психологічної реабілітації постраждалих. The methodology and the computer program of expert evaluation of professionally important qualities (IRC) of operators of various vehicles have been developed. Structural hierarchical system consists of 60 separate professionally significant qualities and properties necessary for efficient and reliable operation of the operator. The data of 3-5 experts are entered through the interface into the program of automatic calculation of PVK with displaying on the screen and keeping in the database — the average statistical estimate and the standard deviation (M ± н) of 60 separate qualities, as well as the total score for 4 classes and 12 groups. The evaluation of PVK serves as the basis for: 1. Compiling a professionalgram and a psychogram of the operator. 2. Forming battery tests used for the professional selection. 3. Recommendations for training and psychocorrection. 4. Assessments of the conditions and nature of work in the operator’s model workplace. 5. Functions of official relocation (training and professional development, combination of professions, rotation, replenishment of the reserve staff, etc.). 6. Carrying out of engineering-psychological and forensic psychological examination. 7. Implementation of medical and psychological rehabilitation of victims.