Вплив дії іонізуючого випромінювання на виникнення злоякісних новоутворень - Литвиненко, О.О.; Бугайцов, С.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
В статті описується вплив малих доз іонізуючого випромінювання на виникнення і розвиток онкологічних захворювань. В статті показано, що іонізуюче випромінювання у людини сприяє збільшенню частоти цитогенетичних порушень, змінам рівня пошкоджень геному клітини, що в свою чергу призводить до розвитку нестабільності геному. В статті дано визначення стохастичних і нестохастичних ефектів. Доведено, що стохастичні ефекти сприяють розвитку злоякісних новоутворень. В статті також доведено, що дія малих доз іонізуючого випромінювання призводить до фрагментації ДНК, розриву одного та обох ланцюгів спіралі ДНК, формуванню внутрімолекулярних перехрестних зв’язків у ДНК, депурінізації ДНК, розривам водородних зв‘язків спіралі ДНК, перекисному окисленню ліпідів, сприяючих виникненню злоякісних пухлин в організмі людини. В статье описывается влияние малих доз ионизирующего излучения на возникновение и развитие онкологических заболеваний. В статье показано, что ионизирующее излучение у людей способствует увеличению частоты цитогенетических нарушений, изменению уровня повреждений генома клетки, что в свою очередь приводит к развитию нестабильности генома. В исследовании дано определение стохастических и нестохастических эффектов. Показано, что стохастические эффекты с пособствуют развитию злокачественных новообразований. В статье также показано, что действие малых доз ионизирующего излучения, приводит к фрагментации ДНК, разрывам одной и двух це пей спирали ДНК, к формированию внутримолекулярных перекрестных связей в ДНК, депуринизации ДНК, разрывам водородных связей в спирали ДНК, перекисному окислению липидов, способствующим возникновению злокачественных опухолей в организме человека. In article describe influence of low doses of ionizing radiation in origin and development oncology disease. In article describe that ionizing radiation in person influence increase frequency cytogenetic disturbance, change level damage genome of cells. In article gave definition difference radiation effects. In article also describe that low doses of radiation induced DNA double – strand breaks, oxidative damage of phospholipids et cet., influence origin malignant tumor in body of person.