Порівняльна клінічна характеристика дітей у різні періоди ремісії онкологічних захворювань в умовах санаторно-курортної реабілітації у супроводі батьків - Шаповалова, Г.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
Актуальність роботи обумовлена необхідністю оцінки показників здоров’я дітей у стані ремісії онкологічних захворювань на етапах санаторно-курортної реабілітації. Методи дослідження: загальне клінічне обстеження, інструментальні дослідження головного мозку. Результати. У санаторії для дітей у супроводі батьків обстежено 384 дитини. Аналіз структури розподілу обстежених хворих дітей за віком та статтю показав превалювання хлопчиків над дівчатками (у 1,75 рази) та віку від 6-7 до 14-15 років (86,5 %). Домінуючою патологією серед обстежених дітей був гострий лімфобластний лейкоз: 53,1 % дітей (110 осіб) у ремісії ОЗ до 5 років та 42,9 % дітей (76 осіб) у ремісії після 5 років. В структурі супутніх захворювань у дітей в ремісії ОЗ до та після 5 років переважали захворювання органів травлення (53,1 та 63 % відповідно); верхніх дихальних шляхів (31,0 та 31,0 %), центральної та периферичної нервової системи (22,2 та 32,7 %), опорно-рухового апарату (21,7 та 30,5 %), кардіоваскулярної системи (19,9 та 33,9 %). Поліморфність скарг обстежених дітей полягала у різних проявах астеноневротичного, диспепсичного та больового синдромів, що обумовлює необхідність диференційного та індивідуального підходів до призначення санаторно-курортного лікування. У обстежених дітей виявлені виражені функціональні порушення нервової системи (лікворо-, гемодинаміки, електрогенезу головного мозку), що вимагає додаткової саногенетичної корекції. У звя’зку із цим, до базового комплексу реабілітації залежно від клінічних проявів захворювання та нейрофункціональних порушень слід вважати за необхідне диференційоване призначення водолікування (ванни, душі), електросонтерапії, магнітотерапії. Висновок. Із збільшенням строку ремісії ОЗ відсоток супутніх захворювань у дітей зростає, що свідчить про необхідність диференційованого підходу до санаторно-курортної реабілітації з урахуванням ступеню обтяженості основного захворювання — онкологічної патології. Актуальность работы обусловлена необходимостью оценки показателей здоровья детей в состоянии ремиссии онкологических заболеваний на этапах санаторно-курортной реабилитации. Методы исследования: общее клиническое обследование, инструмен- тальные исследования головного мозга. Результаты. В санатории для де- тей в сопровождении родителей обследованы 384 ребенка. Анализ структуры распределения обследованных больных детей по возрасту и полу показал превалирование мальчиков над девочками (в 1,75 раза) и возраста от 6-7 до 14-15 лет (86,5 %). Доминирующей патологией среди обследованных детей был острый лимфобластный лейкоз: 53,1 % детей (110) в ремиссии ОЗ до 5 лет и 42,9 % детей (76) в ремиссии после 5 лет. В структуре сопутствующих заболеваний у детей в ремиссии ОЗ до и после 5 лет преобладали заболевание органов пищеварения (53,1 и 63 % соответственно); верхних дыхательных путей (31,0 и 31,0