Гематологічні показники в динаміці екстремальних ушкоджень - Мардашко, О.О.; Степанов, Г.Ф.; Костіна, А.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
В роботі досліджено динаміку гематологічних показників при екстремальних ушкодженнях. Встановлено, що після опіку значно знижується вміст білка у сироватці крові протягом усіх термінів спостереження. На 3-ю добу відбувається суттєве зниження кількості еритроцитів та вмісту гемоглобіну, яке досягає мінімальних величин на 7-у добу, і в наступні терміни дослідження спостерігається лише тенденція до їх нормалізації. Кількість ретикулоцитів нормалізується на 7-у добу і продовжує зростати на 15-у добу, досягаючи максимальних значень на 30-у добу, більш, як у 1,7 разу перевищуючи показники інтактних тварин. Лейкоцитоз супроводжує опікову травму протягом усього експерименту, максимальних значень досягає на 15-у добу, перевищуючи у 1,6 разу показники інтактних тварин, а на 30-у достовірно знижується порівняно з попереднім терміном дослідження, але продовжує суттєво перевищувати показники інтактних тварин. Лімфопенія характерна для усіх термінів дослідження опікової травми, коли кількість лімфоцитів майже на чверть нижча від показників інтактних тварин. В работе исследовали динамику гематологических показателей при экстремальных повреждениях. Установлено, что после ожога значительно снижается содержание белка в сыворотке крови в течение всего времени наблюдения. На третий день происходит существенное снижение количества эритроцитов и содержания гемоглобина, которое достигает минимальных величин на седьмой день, и в последующие сроки исследования наблюдается лишь тенденция к нормализации. Количество ретикулоцитов нормализуется на седьмой день и продолжает расти на пятнадцатый день, достигая максимальных значений на тридцатый день, более чем в 1,7 раза превышая показатели интактных животных. Лейкоцитоз сопровождает ожоговую травму в течение всего эксперимента, максимальных значений достигает напятнадцатый день, превышая в 1,6 раза показатели интактных животных, а на тридцатом достоверно снижается по сравнению с предыдущим сроком исследования, но продолжает существенно превышать показатели интактных животных. Лимфопения характерна для всех сроков исследования ожоговой травмы,
когда количество лимфоцитов почти на четверть ниже показателей интактных животных. It was investigated the dynamics of hematological parameters in extremal injury. It was established the decreasing of protein level in blood serum after burn during all periods of observation. On the third day there was substantial decreasing of erythrocytes amount and hemoglobin content that was reached minimum values on the 7th day and at next periods of observation there was only tendency to their normalization. The amount of reticulocytes was normalized on 7th day and continued to increase on 15th day, reached maximum on 30th day with levels in 1,7 higher than in intact animals. Leukocytosis accompanied burn injury during all experiment, it was reached maximum values on the 15th day with levels in 1,6 higher than in intact animals and on 30th day it decreased compare to previous period, but still was significantly higher than in intact animals. Lympopenia was characteristic for all periods of investigation burn injury, where amount of lymophocytes a quarter lower than in intact animals.