Особливості впливу амінокислот L-орнітину та L-аргініну на функціональний стан нирок у щурів в умовах гострого токсичного гепатиту - Креховська-Лепявко, О.М.; Гудима, А.А.; Городецький, В.Є. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
В умовах гострої інтоксикації тетрахлорметаном в дозі 2 млЧкг⁻¹ маси тіла у піддослідних тварин відмічається розвиток ниркової недостатності, що проявляється зниженням добового діурезу, швидкості клубочкової фільтрації, підвищення вмісту креатиніну як в сироватці крові, так і в сечі та зниження рівня його екскреції. Застосування з корегувальною метою L-орнітину (1000 мгЧкг⁻¹ ) та -аргініну (500 мгЧкг⁻¹ ) супроводжується вираженим позитивним впливом на функціональний стан нирок, найбільша ефективність якого спостерігалась при поєднаному використанні. В условиях острой интоксикации тетрахлорметаном в дозе 2 мл•кг⁻¹ массы тела у подопытных животных отмечается развитие почечной недостаточности, что проявляется снижением суточного диуреза, скорости клубочковой фильтрации, повышением содержания креатинина как в сыворотке крови, так и в моче и снижением уровня его экскреции . Применение с целью коррекции L-орнитина (1000 мг•кг⁻¹) и L-аргинина (500 мг•кг⁻¹ ) сопровождается выраженным положительным влиянием на функциональное состояние почек, наибольшая эффективность которого наблюдалась при совместном использовании. On the background of acute tetrachlormethane intoxication at a dose of 2 ml•kg⁻¹ of body weight the development of renal failure manifested by a decrease in daily urine flow, glomerular filtration rate, increase of creatinine in both serum and urine and reduction of its excretion was observed in experimental animals. Application of L-ornithine (1000 mg•kg⁻¹ ) and L-arginine (500 mg•kg⁻¹ ) leads to the positive impact on renal function, with the greatest efficiency observed at their combined usage.