Ендогенна інтоксикація в організмі тварин за умов поєднаного впливу ізоніазиду, рифампіцину та сполук шестивалентного хрому - Бурмас, Н.І.; Фіра, Л.С.; Лихацький, П.Г.; Руснак, Н.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
У дослідженнях на білих щурах встановле но, що при поєднаному впливі ізоніазиду (0,05 г/кг), рифампіцину (0,25 г/кг) та сполук шестивалентного хрому (3 мг/кг) на організм відбувається активація процесі в ліпопероксидації та окиснювальної модифікації білків, що підтверджується збі льшенням вмісту ТБК-активних продуктів та 2,4-динітрофенілгідразонів. Накопичення токсичних продуктів викликає деградацію біомакромолекул, на що вказує підвищення вмісту молекул середньої маси в організмі. В экспериментах на белых крысах установлено, что при совместном влиянии изониазида (0,05 г/кг), рифампицина (0,25 г/кг) и соединений шестивалентного хрома (3 мг/кг) на организм отмечается активация процессов липопероксидации и окислительной модификации белков, что подтверждается увеличением содержания ТБК-активных продуктов и 2,4-динитрофенилгидразонов. Нагромождение токсичных продуктов вызывает деградацию биомакромолекул, на что указывает повышение содержания молекул средней массы в организме. In studies on white rats found that when combined influence of isoniazid (0.05 g/kg), rifampicin (0.25 g/kg) and hexavalent chromium compounds (3 mg/ kg) is the acti vation of lipid peroxidation and oxidative modification of proteins confirmed by the increase in the content of TBA-active products and 2.4 dynitrofenilhidrazoniv. Accumulation of toxic products causing degradation biomacromolecules, as indicated by increase of the average molecular weight in the body.