Диаметр вертикальных горных выработок как фактор, влияющий на степень их нарушенности при подработке - Кулибаба, С.Б.; Хохлов, Б.В. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2008)
На основі статистичного оброблення результатів обстежень підроблених шахтних стволів установлено, що діаметр вертикальних гірничих виробок є чинником, який впливає на ступінь їх порушеності. Визначено вид і параметри рівняння регресії, яке описує залежність порушеності вертикальних гірничих виробок від їх діаметра і ступеня впливу очисних робіт. Based on statistical processing of the results of inspection of undermined shafts it has been determined that diameter of vertical openings was the factor that influenced their damage. There have been determined the type and parameters of regression equation, which describe dependence of the damage of vertical openings on their diameters and coalface work effect.