Methodology for PSA Uncertainty Estimation and Application in Risk-Informed Decision-Making - Kukhotskyi, O.; Dybach, O.; Iešmantas, T. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Uncertainties are very important in risk analysis and should be considered in the decisionmaking process. This paper proposes the methodology for estimation of PSA uncertainties in riskinformed decision-making. The methodology allows solving the complex task of identifying the sources of uncertainties, assessing their range, and providing an approach for consideration of PSA results with uncertainties in combination with other factors underlying risk-informed decisionmaking. The levels of uncertainties are proposed to be classified using the variation factor. The authors applied the developed methodology to assess alternatives of post-Fukushima safety measures. Невизначеності є дуже важливими в імовірнісному аналізі безпеки (ІАБ) та мають бути враховані в процесі прийняття рішень. У статті запропоновано методологію оцінки невизначеності ІАБ у процесі різик-інформованого прийняття рішень і класифікацію рівня невизначеності введенням коефіцієнта варіації. Методологія дає змогу вирішити комплексне завдання з виявлення джерел невизначеності, оцінки їх значення та врахування невизначеності результатів ІАБ у поєднанні з іншими чинниками, що лежать в основі прийняття рішення. Автори застосували розроблену методологію для оцінки альтернатив пост-фукусімських заходів Неопределенности очень важны в вероятностном анализе безопасности (ВАБ) и должны учитываться в процессе принятия решений. В статье предлагаются методология оценки неопределенностей ВАБ при принятии риск-информированных решений и классификация уровней неопределенностей с использованием коэффициента вариации. Методология позволяет решить комплексную задачу по определению источников неопределенностей, оценке их величины и учету неопределенностей результатов ВАБ в сочетании с другими факторами, лежащими в основе принятия риск-информированных решений. Авторы применили разработанную методологию для оценки альтернативных постфукусимских мероприятий.