Іонізаційна камера поділу як реперне джерело в аналізі потоків нейтронів - Кучмагра, О.А.; Мазний, І.О.; Одинокін, Г.І.; Садовніков, А.С.; Скорбун, А.Д.; Стадник, С.М. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Досліджено статистику потоків інтервалів часу між моментами реєстрації нейтронів системою детектування на основі іонізаційної камери поділу КНТ31-1, статистику інтервалів між імпульсами «шумового» сигналу за відсутності нейтронів та можливість апаратурно розрізняти потоки нейтронів від різних джерел. Показано, що «паразитний» шумовий сигнал від альфа-розпаду 234U в радіаторі іонізаційної камери поділу КНТ31-1 може бути використано як реперний у вимірюваннях потоків нейтронів від різних джерел. В основу математичної обробки покладено аналіз довготривалих безперервних рядів вимірювань Исследованы статистика потоков интервалов времени между моментами регистрации нейтронов системой детектирования на основе ионизационной камеры деления КНТ31-1, статистика интервалов «шумового» сигнала при отсутствии нейтронов и возможность аппаратурно различать потоки нейтронов от разных источников. Показано, что «паразитный» шумовой сигнал от альфа-распада 234U в радиаторе ионизационной камеры деления КНТ31-1 может быть использован в качестве реперного при измерениях потоков нейтронов от разных источников. В основу математической обработки положен анализ долговременных непрерывных рядов измерений. The paper considers the statistics of intervals between neutron registration by the detecting system based on fission ionization chamber KHT31-1, statistics of intervals between noise signal impulses in absence of neutrons and possibility to distinguish neutron flows from different sources. It is shown that spurious noise signal from alpha decay of 234U in a radiator of the ionization chamber KHT31-1 can be used as a reference signal in measuring neutron fluxes from different sources. The analysis of long-term continuous sets of measurements is taken as a basis of mathematical treatment