Розвиток фізичного захисту радіоактивних відходів як крок до підтримання ядерної захищеності - Кузмяк, І.Я.; Кравцов, В.І. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Розглянуто порядок забезпечення фізичного захисту радіоактивних матеріалів, зокрема встановлення рівнів фізичного захисту та його вплив на стан ядерної захищеності в Україні. Наведено короткий огляд походження та видів радіоактивних відходів (РАВ) в Україні, типів сховищ, інших об’єктів, призначених для поводження з РАВ, місця їх зосередження на території Україні, зокрема в Чорнобильській зоні відчуження, причини виникнення загроз і ризиків. Ефективна протидія цим загрозам — призначення державної системи фізичного захисту і систем фізичного захисту об’єктів. Спираючись на досвід, автори статті, які протягом багатьох років виконують експертизу фізичного захисту проектів створення та модернізації систем фіззахисту об’єктів, призначених для поводження з РАВ, розглядають стан фізичного захисту сховищ та інших об’єктів, їх модернізацію та невирішені проблеми. Окремо розглянуто питання фізичного захисту під час перевезень РАВ. Зроблено висновки щодо напрямів розвитку нормативно-правової бази ядерної захищеності в Україні. Рассмотрен порядок обеспечения физической защиты радиоактивных отходов (РАО), в том числе определение уровней физической защиты и ее влияние на состояние ядерной защищенности в Украине. Приведены краткий обзор происхождения и видов РАО в Украине, типов хранилищ, иных объектов, предназначенных для обращения с РАО, места их сосредоточения на территории Украины, включая Чернобыльскую зону отчуждения, причины возникновения угроз и рисков для РАО. Эффективное противодействие этим угрозам — предназначение государственной системы физической защиты и систем физической защиты объектов и установок. Опираясь на опыт, авторы статьи, которые на протяжении многих лет выполняют экспертизу физзащиты проектов создания и реконструкции систем объектов, предназначенных для обращения с РАО, анализируют состояние физической защиты хранилищ и других объектов, их модернизацию и нерешенные проблемы. Отдельно рассмотрены вопросы физической защиты при перевозках РАО. Сделаны выводы касательно направлений развития нормативно-правовой базы ядерной защищенности в Украине. The paper considers the procedure of ensuring physical protection of radioactive materials, in particular establishing levels of physical protection and its impact on nuclear security in Ukraine. There is a brief overview of the nature and types of radioactive waste in Ukraine, types of storage facilities, other radioactive waste management facilities, locations of radioactive waste in Ukraine, in particular the Chornobyl exclusion zone, causes of threats and risks. Efficient prevention of these threats requires the state system for physical protection of facilities and installations. Based on experience, paper authors, who review physical protection in construction and modernization of physical protection systems of radioactive waste management facilities, consider the state of physical protection of storage facilities and other installations, their modernization and unsolved problems. The paper also considers the physical protection issue in radioactive waste transport and provides conclusions on the improvement of the regulatory and legal framework of nuclear security in Ukraine.