Analysis of Terminology Used to Categorize Power Uprates of Nuclear Power Plants - Malynovska, Yu.; Yesypenko, Yu.; Vlasenko, K.; Kovalchuk, V.; Bodrova, I.; Ved, O. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Terms used for categorization of power uprates of nuclear power plants (NPPs) are analyzed in the paper. The power uprate program adopted in Ukraine is briefly described to emphasize importance of this area and need to use the appropriate terms. The categories of power uprates adopted by the U.S. NRC and applied by the IAEA are described. They include measurement uncertainty recapture, stretch, and extended power uprates. Translation of these terms into the Ukrainian language based on the analysis is proposed. Аналізуються терміни, що використовуються для визначення категорій підвищення потужності атомних електростанцій (АЕС). Наведено стислий опис програми підвищення потужності АЕС в Україні, яка підкреслює важливість цього напрямку та необхідність використання відповідних термінів. Описуються категорії підвищення потужності, прийняті Комісією ядерного регулювання США, а також використовувані МАГАТЕ. Вони охоплюють підвищення потужності за рахунок вищої точності вимірювань, підвищення потужності в рамках проектних можливостей та розширене підвищення потужності. На основі проведеного аналізу запропоновано переклад цих термінів українською мовою. Выполнен анализ терминов, применяемых для определения категорий повышения мощности АЭС. Приводится краткое описание программы повышения мощности АЭС в Украине, которое подчеркивает важность данного направления и необходимость использования соответствующих терминов. Описаны категории повышения мощности, принятые Комиссией ядерного регулирования США, а также применяемые МАГАТЭ. Они включают в себя повышение мощности за счет более высокой точности измерений, повышение мощности в рамках проектных возможностей энергоблока и расширенное повышение мощности. На основании выполненного анализа предложен перевод этих терминов на украинский язык