Метановыделение в очистные выработки угольных шахт - Касимов, О.И.; Бокий, Б.В.; Назимко, И.В. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2007)
Результати експериментального визначення дебіту метану
в очисних виробках шахт показали, що він може істотно
відрізнятися від розрахованого за нормативною методикою.
Різниця зростає зі збільшенням швидкості посування лави.
Запропоновано формулу уточненого прогнозу метановості
очисних виробок. Experimental results of methane measurements in underground
workings at coal mines show that methane discharge can significantly
differ from the values calculated according to standard procedure.
The difference grows with face advance rate increase. An equation to
refine methane release forecast in underground workings is presented.