Порушення радіоактивної рівноваги у ряді розпаду урану-238 у хвостосховищах уранового виробництва - Бондаренко, Г.М.; Марініч, О.В; Колябіна, І.Л.; Левчук, С.Є. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2012)
Встановлено залежність порушення радіоактивної рівноваги в ряді розпаду урану-238 в матеріалах хвостосховищ уранопереробної промисловост від фізико-хімічних умов. Інтенсивному вилуговуванню ²³⁸U сприяють окисне середовище та наявність сульфат-іону у поровому розчині. Виявлено відмінності у міграційній здатності ²¹⁰Pb і ²¹⁰Po для умов хвостосховищ ВО «Придніпровський хімічний завод», що значною мірою зумовлено відмінністю у величинах рН середовища, характерних для різних хвостосховищ. Установлена зависимость нарушения радиоактивного равновесия в ряду урана-238 в материалах хвостохранилищ ураноперерабатывающей промышленности от физико-химических условий. Интенсивному выщелачиванию ²³⁸U способствуют окислительная среда и присутствие сульфат-иона в поровом растворе. Выявлены отличия в миграционной способности ²¹⁰Pb и ²¹⁰Po для условий хвостохранилищ ПО «Приднепровский химический завод», которые в значительной степени обусловлены отличием в величинах рН среды, характерных для различных хвостохранилищ. The effect of physiochemical conditions on disequilibrium in uranium-238 chain in uranium mining tailing dumps has been established. An intensive ²³⁸U leaching is encouraged by oxidizing environment and presence of sulphate in the pore solution. The differences in migration ability of ²¹⁰Pb and ²¹⁰Po, which are largely caused by differences in pH conditions, have been identified for the tailing dumps of «Prydniprovsky chemical plant».