Влияние способов полимеризации на вымывание (вынос) мономеров из глинополимерных нанокомпозитов - Розко, А.Н.; Федоренко, Ю.Г.; Туронок, О.Ч.; Дяченко, Е.В.; Фомина, Т.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2012)
Показано, что при свободном набухании в воде глинополимерных нанокомпозитов на основе акриламида и акриловой кислоты, содержащих более 50% бентонита, происходит вымывание мономеров с двойной С=С связью. Наибольшее количество мономеров вымывается из образцов нанокомпозитов, синтезированных методом термополимеризации. Уменьшить вымывание мономеров можно прогревом образцов при температуре имидизации акриламида. При вільному набуханні у воді глинополімерних нанокомпозитів на основі акриламиду та акрилової кислоти, що містять більш 50% бентониту, відбувається вимивання мономерів з подвійним С=С зв’язком. Найбільша кількість мономерів вимивається з зразків нанокомпозитів, що синтезовані при термополімеризації. Зменьшити вимивання мономерів можна прогрівом зразків при температурі імідизації акриламіду. Free swelling in water of clay-polymer nanocomposites based on acrylamide and acrylic acid which contain over 50% of bentonite is accompanied by washing out of double-bond С=С monomers. Most of monomers are washed out by multiple washing of nanocomposite samples synthesized during thermopolymerization, the least quantity – from samples synthesized during thermopolymerization followed by heating at acrylamide imidization temperature.