Определение степени набухания глинополимерных нанокомпозитов - Федоренко, Ю.Г.; Задвернюк, Г.П.; Павлишин, Г.П. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2012)
В статье рассматривается способ ускоренного определения степени свободного набухания сухих глинополимерных нанокомпозитов внедрения на основе бентонитовой глины и акриламида. Согласно предлагаемому способу из общей массы заполимеризованного нанокомпозита выделяются несколько образцов и измеряется их масса или объем. Часть из них высушивают, а другую часть помещают в воду для определения набухания. После завершения сушки и набухания процедуру измерения масс (объемов) повторяют и результаты рассчитывают по приведенным в работе формулам. У статті розглядається спосіб прискореного визначення ступеня набухання сухих глинополімерних нанокомпозитів проникнення на основі бентонітової глини і акриламіду. У відповідності до запропонованого способу із загальної маси заполімеризованого нанокомпозиту відділяють декілька зразків і вимірюється їх маса або об’єм. Частина із них висушується, а другу частину поміщають у воду для визначення набухання. Після закінчення сушки і набухання процедуру вимірювання мас (об’ємів) повторяють і результати розраховують за наведеними у роботі формулами. The method of shortcut estimation of the degree of free swelling of dry intercalated nanocomposites claypolymer based on bentonite and acrylamide is considered in the paper. In concordance with a proposed method several samples are separated from total mass of polymerized nanocomposite and their weight or volume is measured. Some of them are dried and the other part is placed in water for determination of swelling. After completion of drying and swelling, the procedure of masses (volumes) evaluation is repeated and the results are calculated by the formula given in the paper.