Внесок академіка Е.В. Соботовича у вирішення проблеми захоронення радіоактивних відходів у геологічні сховища - Шабалін, Б.Г.; Злобенко, Б.П.; Спасова, Л.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
У статті розглянуто внесок академіка НАН України Е.В. Соботовича у розвиток наукових засад вирішення проблеми захоронення довгоіснуючих радіоактивних відходів у стабільні геологічні утворення. Показано перспективи подальших досліджень у цьому напрямку, якими є: розвиток наукових основ і методик з оцінки безпеки підземних сховищ РАВ; проведення експериментального і математичного моделювання процесів міграції радіоізотопів в кристалічних породах; розробка наукових основ і технологічних принципів створення бар’єрних матеріалів для забезпечення безпеки сховищ РАВ. В статье отражен вклад академика НАН Украины Э.В. Соботовича в развитие научных основ решения проблемы захоронения долгосуществующих радиоактивных отходов в стабильные геологические образования. Показаны перспективы дальнейших исследований в этом направлении, какими являются: развитие научных основ и методик по оценке безопасности подземного хранилища РАО; проведение экспериментального и математического моделирования процессов миграции радиоизотопов в кристалических породах; разработка научных основ и технологических принципов создания барьерных материалов для обеспечения безопасности хранилищ РАО. The paper presents the contribution of Prof. Emlen V. Sobotovich, member of National Academy of Sciences of Ukraine, into development of the scientific basis for long-lived radioactive waste disposal in stable geological formations. It is considered that the prospects of further researches are the following: development of the scientific basis and methods for radioactive waste underground repository safety assessment; experimental and mathematical simulation of radioisotope migration processes in crystalline rock; development of the scientific basis and technological concepts for creation of barrier materials for ensuring safety of radioactive waste repositories.