Мой друг Эмлен Владимирович Соботович - Барьяхтар, В.Г. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
Очерк воспоминаний о научной деятельности и жизненной позиции Соботовича Э.В., знакомство автора с которым состоялось еще во время учебы в Ленинградском университете. Тесное сотрудничество по вопросам эксплуатации ЧАЭС до и после аварии на ней продолжилось в Киеве и в итоге переросло в настоящую мужскую дружбу между двумя академиками и директорами соседних институтов. Нарис спогадів про наукову діяльність і життєву позицію Соботовича Е. В., знайомство автора з яким відбулося ще під час навчання в Ленінградському університеті. Тісна співпраця з питань експлуатації ЧАЕС до і після аварії на ній продовжилася в Києві і у результаті переросла в справжню чоловічу дружбу між двома академіками і директорами сусідніх інститутів. Essay of reminiscences about scientific activity and vital position of Sobotovich E. V. The acquaintance of the author with him took place during studies in the Leningrad’s University. A close collaboration on questions of exploitation of CHАES before and after the accident proceeded in Kyiv and outgrew in the real masculine friendship between two academicians and directors of nearby institutes.