Что такое радиохимия - Старик, И.Е. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
Материалы рукописи этого доклада И. Е. Старика, известного ученого-радиохимика Радиевого института, создавшего свою школу учеников, ставшей альма-матер для многих советских ученых, очень хотел опубликовать Э. В. Соботович, но не успел этого сделать при своей жизни. Рукопись хранит дух того времени, когда зарождалась эта наука – пожелтевшие листы бумаги с машинописным текстом. Мы хотели, чтобы страницы увидели свет такими, какими они сохранились в архиве Эмлена Владимировича. Он очень дорожил всем, что касалось его учителя, наставника и друга, и всегда оставался верным помощником в его делах. Радиохимия стала для Э. В. Соботовича основной наукой в его жизни. Матеріали рукопису цієї доповіді І.Є. Старика, відомого ученого-радіохіміка Радієвого інституту, що створив свою школу учнів, що стала альма-матер для багатьох радянських учених, дуже хотів опублікувати Е.В. Соботович, але не встиг цього зробити за свого життя. Рукопис зберігає дух того часу, коли зароджувалася ця наука – пожовклі листи паперу з машинописним текстом. Ми хотіли, щоб сторінки побачили світ такими, якими вони збереглися в архіві Эмлена Володимировича. Він дуже дорожив усім, що стосувалося його учителя, наставника і друга, і завжди залишався вірним помічником в його справах. Радіохімія стала для Э.В. Соботовича основною наукою в його житті. To publish the materials of this lecture by I.E.Starik, famous scientist radiochemist from Radium Institute (RF) who established his research school which became the alma-mater for many soviet scientists, were in plans of E.V.Sobotovich but he did not manage to do it before his death. The manuscript preserves the spirit of those times when this field of science was just dawning – yellowed sheets of paper with typewritten letters. We wanted these pages to be given to public in the form in which they had been stored in the archives of Emlen Vladimirovich Sobotovich who always valued everything related to his teacher and friend. Radiochemistry became for E.V.Sobotovich the main research field of his life.