Сепіоліт-цеолітові композити як потенційні водопроникні реакційні бар'єри - Пушкарьов, О.В.; Руденко, І.М.; Долін, В.В.; Приймаченко, В.М. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
Для вивчення буферних властивостей сепіоліт-цеолітових композитів створені модельні системи з різними співвідношеннями цеоліту (кліноптилоліту) Сокирницького родовища (Україна) та сепіоліту з родовища Вікалваро (Іспанія). Внаслідок довготривалих експериментів оцінені фільтраційні властивості мінеральних сумішей. Визначено кінетичні параметри адсорбції і десорбції тритію при фільтрації тритієвої (НТО) та протієвої (Н₂О) води крізь композитні мембрани. Дана оцінка ємнісних характеристик модельних мінеральних сумішей відносно накопичення тритію. Показано, що запас тритію в композиті в більшій мірі знаходиться в матричній, аніж в адсорбційній формах. Для изучения буферных свойств сепиолит-цеолитовых композитов созданы модельные системы с различным соотношением цеолита (клиноптилолита) Сокирницкого месторождения (Украина) и сепиолита из месторождения Викалваро (Испания). В результате долговременных экспериментов оценены фильтрационные свойства минеральных смесей. Определены кинетические параметры адсорбции и десорбции трития при фильтрации тритиевой (НТО) и протиевой (Н₂О) воды через композитные мембраны. Дана оценка емкостных характеристик модельных минеральных смесей относительно накопления трития. Показано, что запас трития в композите в большей степени находится в матричной, чем в адсорбционной формах нахождения. For studying the buffer properties of sepiolite-zeolite composites have been created model systems with different ratios of zeolite (klinoptylolitu) deposit of Sokyrnytsia (Ukraine) and sepiolite deposit of Vikalvaro (Spain). As a result of long-term experiments have been evaluated filtration properties of mineral mixtures. The kinetic parameters of adsorption and desorption of tritium in filtering tritium (NTO) and protium (H₂O) water through composite membranes. The estimation of capacitance characteristics of model mineral mixtures relative accumulation of tritium is given. It was shown that the supply of tritium in the composite are more found in the matrix than in the adsorption forms.