Синтез волокнистого композитного адсорбента для селективного удаления цезия из загрязненных вод - Бондарь, Ю.В.; Кузенко, С.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
Синтезирован новый композитный адсорбент путем in situ осаждения слоя K-Ni гексацианоферрата на поверхность модифицированных полиакрилонитрильных волокон. Данные электронно-микроскопического, инфракрасного и рентгенофазового исследований подтвердили образование гексацианоферратного слоя на поверхности волокон. Синтезированные композитные волокна были опробованы для адсорбции ионов цезия из щелочных растворов. Адсорбент показал высокую скорость сорбции и селективность по отношению к ионам цезия в присутствии большого избытка конкурирующих ионов натрия. Синтезовано новий композитний адсорбент шляхом in situ осадження шару K-Ni гексаціаноферату на поверхню модифікованих поліакрилонітрильних волокон. Дані електронно-мікроскопічного, інфрачервоного та рентгенофазового досліджень підтвердили утворення гексацианофератного шару на поверхні волокон. Синтезовані композитні волокна були випробувані для адсорбції іонів цезію з лужних розчинів. Адсорбент показав високу швидкість сорбції і селективність по відношенню до іонів цезію у присутності великого надлишку конкуруючих іонів натрію. New composite adsorbent based on potassium nickel hexacyanoferrate in situ deposited on the modified polyacrylonitrile fibers’ surface is synthesized. Data of scanning electron microscope, infrared and X-ray diffraction investigations confirmed the formation of the hexacyanoferrate layer. The synthesized composite fibers were tested for adsorption of caesium ions from alkaline solutions. The composite adsorbent has demonstrated a rapid adsorption process and selectivity in Cs ion removal from model solutions with high concentration of competitive sodium ions.