Кінетика низхідного потоку води у насичений розсіл галіту - Долін, В.В.; Бобков, В.М. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
За допомогою органічного барвника – метилового оранжевого, визначено швидкість дифузії прісної води у насичений розчин кам’яної солі. Співвідношення коефіцієнтів молекулярної дифузії барвника та хлоридів натрію і калію відповідає відношенню їх молекулярних мас. Оцінено кількість прісної води, здатної продифундувати протягом року у нижні шари розсолів Домбровського кар’єру та розчиняти солевмісні породи у його бортах та підошві. С помощью органического красителя – метилового оранжевого, определена скорость диффузии пресной воды в насыщенный рассол каменной соли. Соотношение коэффициентов молекулярной диффузии красителя и хлоридов натрия и калия отвечает соотношению их молекулярных масс. Оценено количество пресной воды, способной продиффундировать в течение года в нижние слои рассолов Домбровского карьера, растворять солесодержащие породы в его бортах и подошве. The rate of fresh water diffusion into saturated brine of rock-salt was determined utilizing organic colorant methyl orange. The ratio between coefficients of molecular diffusion of colorant and sodium, and potassium chlorides is corresponded to the ratio of molecular weights. The volume of fresh water able to diffuse during a year into lower layers of brines in Dombrovsky pit, and to dissolve saliferous rocks in walls and bottom of the pit, has been assessed.