Залежність фазового складу деяких залізистих кварцитів Криворіжжя від розмірів частинок їх магнітних і немагнітних фракцій за даними месбауерівської спектроскопії - Пономаренко, О.М.; Іваницький, В.П.; Брик, О.Б.; Дудченко, Н.О.; Польшин, Е.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
З використанням методів РФА, магнітних вимірів та месбауерівської спектроскопії вивчено вплив подрібнення та магнітної сепарації на фазовий склад і намагніченість насичення (MS) зразків залізистих кварцитів Криворіжжя. Показано, що кожний із зразків характеризується індивідуальним набором фаз і усередненими значеннями МS. Найбільші значення МS зафіксовані для зразків збагачених феримагнітним мінералом – магнетитами. Отримана залежність МS від відносних площ головного феримагнітного мінералу – магнетиту в сумарних месбауерівських спектрах зразків, яка дозволяє оцінювати значення МS по вмісту магнетиту в породі і навпаки. Гістограми взаємовідносин залізовмісних фаз в вивчених зразках, побудовані за даними месбауерівської спектроскопії, дозволяють контролювати збагачування рудного концентрату феримагнітними складовими. Результати корисні для вдосконалення технологій переробки та збагачення залізних руд, які забезпечують найбільш повну і комплексну переробку мінеральної сировини та мінімізацію її відходів. С использованием методов РФА, магнитных измерений и мессбауэровской спектроскопии изучено влияние дробления и магнитной сепарации на фазовый состав и намагниченность насыщения (MS) образцов железистых кварцитов Криворожья. Показано, что каждый из образцов характеризуется индивидуальным набором фаз и усредненным значением МS. Наибольшие значения МS зафиксированы для образцов обогащенных ферримагнитными минералами – магнетитами. Получена зависимость МS от относительных площадей главного ферримагнитного минерала – магнетита в суммарных МС образцов, которая позволяет оценить значения МS по содержанию магнетита в породе и наоборот. Результаты полезны для усовершенствования технологий переработки и обогащения железных руд, которые обеспечивают наиболее полную и комплексную переработку минерального сырья. Effect of mechanical fragmentation and magnetic separation on the phase composition and saturation magnetisation (Ms) of the samples of ferruginous quartzite from Kryvorizhzhya was studied by X-Ray diffraction, magnetometry and Mossbauer spectroscopy. It was shown, that each sample characterised by individual phase composition and averaged Ms value. Samples, enriched with ferrimagnetic material – magnetite – have the greatest Ms values. Dependence of saturation magnetisation from relative areas of mean ferrimagnetic material – magnetite – in integral spectra of the samples allows to estimate values of saturation magnetisation by magnetite content in the rock. Correlation hystogramms of iron-containing phases in studied samples, built by Mossbauer spectroscopy data, allow to control enrichment of rock concentrate by ferrimagnetic components. Obtained results are useful for improvement of iron ore processing and enrichment technologies, that ensure most full and complex processing of mineral feedstock.