Торий-редкоземельная минерализация в архейских Аu-Fe рудах Балки Широкой (чертомлыкская зеленокаменная структура, Днепровский блок) - Фомин, Ю.А. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
Исследованы фторсодержащий монацит и редкоземельный апатит в ассоциации с альбитом, хлоритом, карбонатом в золотоносных брекчиях железистых кварцитов в пределах березитовой зоны. На основании изучения взаимоотношений минералов, вариаций их состава, а так же зонального строения и морфології кристаллов сделаны генетические выводы. Первоначально кластогенный монацит затем был вовлечен в метасоматический процесс, причём в минералообразующей системе торий-редкоземельная ассоциация непосредственно предшествовала золоторудной. Досліджено фторовмісний монацит і рідкісноземельний апатит в асоціації з альбітом, хлоритом, карбонатом у золотоносних брекчіях залізистих кварцитів в межах березитової зони. На основі вивчення взаємовідносин мінералів, варіацій їх складу, а також зональної будови і морфології кристалів зроблено генетичні висновки. Первинно кластогенний монацит потім був залучений у метасоматичний процес, причому в мінералоутворюючій системі торій-рідкісноземельна асоціація безпосередньо передувала золоторудній. Fluor-containing monazite and rare-earth apatite in association with albite, chlorite and carbonate are established in the gold-bearing breccias of BIF (at the berezite zone). On the base of studying of mineral interaction, mineral composition varieties and crystalloid zonality and morphology, genetic conclusions were drawn. First clastic monazite then was included in the hidrothermal process. In the common mineralogical system, thorium-rare-earth and gold-bearing associations were separated in time: the goldbearing association was formed later.