Особливості динаміки сорбції стронцію-90 бентонітами - Ярошенко, К.К.; Бортнік, Є.В.; Колябіна, І.Л.; Кононенко, Л.В.; Бондаренко, Г.М. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
В статті наведено результати дослідження динаміки сорбції ⁹⁰Sr на природному бентоніті Black Hill (Ca-форма) та промислово модифікованому бентоніті Rokla (Na-форма) (Чеська Республіка). Природний кальцієвий бентоніт Black Hill за умов експерименту виявився більш ефективним сорбентом по відношенню до стронцію, ніж промислово модифікований натрієм бентоніт Rokla. Максимальний ступінь сорбції стронцію склав 80,7% та 60,7% відповідно. Фіксація стронцію на бентоніті Black Hill є більш міцною, ніж на бентоніті Rokla. Вихідні значення рН розчину не впливають на ступінь сорбції стронцію бентонітами та на його розподіл між формами знаходження. В статье приведены результаты исследования динамики сорбции ⁹⁰Sr на природном бентоните Black Hіll (Ca-форма) и промышленно модифицированном бентоните Rokla (Na-форма) (Чешская Республика). Естественный кальциевый бентонит Black Hіll в условиях эксперимента оказался более эффективным сорбентом по отношению к стронцию, чем промышленно модифицированный натрием бентонит Rokla. Максимальная степень сорбции стронция составила 80,7% и 60,7% соответственно. Фиксация стронция на бентоните Black Hіll оказалась более прочной, чем на бентоните Rokla. Исходные значения рH раствора не влияют на степень сорбции стронция на исследуемых бентонитах и на его распределение между формами нахождения. The results of investigation of dynamics of ⁹⁰Sr sorption by natural Black Hill bentonite (Ca-form) and industrial modified Rokla bentonite (Na-form) (Czech Republic) are presented. Natural Black Hill bentonite is more effective sorbent for strontium than industrial modified Rokla bentonite in experimental conditions. Maximum of strontium sorption degrees were 80,7% and 60,7% correspondingly. Fixation strontium by Black Hill bentonite was more strong than that on Rokla bentonite. Initial value of solution pH doesn’t effect on strontium sorption degree and on its distribution between the species.