Особливості кінетики сорбції кобальту-60 та марганцю-54 природними та модифікованими сорбентами з багатокомпонентних розчинів - Ярошенко, К.К.; Бортнік, Є.В.; Кузенко, С.В.; Колябіна, І.Л.; Бондаренко, Г.М. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2016)
В статті наведено результати дослідження кінетики сорбції ⁶⁰Co та ⁵⁴Mn на природних та модифікованих сорбентах. Об’єктами дослідження були: 1) природні та Na-модифіковані бентоніти Черкаського родовища (ПБА-20); бентоніти Горбківського родовища; чеські бентоніти Black Hill (Ca-форма) та Rokla (Na-форма); 2) природні, лужно- та кислотно-модифіковані цеоліти Сокирницького родовища 3) палигорськіти Горбківського і Сокирницького родовищ. В статье приведены результаты исследования кинетики сорбции ⁶⁰Co и ⁵⁴Mn на естественных и модифицированных сорбентах: 1) бентонитах – Черкасского месторождения; Na-модифицированном Черкасского месторождения (ПБА-20); Горбского месторождения; Black Hіll (Ca-форма); Rokla (Na-форма); 2) цеолитах – естественном, щелочно- и кислотно-модифицированном Сокирницкого месторождения; 3) палыгорските. The results of investigation of ⁶⁰Co and ⁵⁴Mn sorption kinetics on nature and modified sorbents are given in the paper. The sorbents used in this work were: bentonites from Cherkassy deposit (natural and Na-modified (PBA-20)); Horbkivskе deposit; Black Hill (Ca-form); Rokla (Na-form); zeolites from Sokirnitske deposit (natural, alkali- and acid-modified); palygorskite.