Оцінка забруднення свинцем грунту прилеглої до автомобільної дороги території - Бородіна, Н.А.; Кононенко, Л.В.; Висотенко, О.О. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2016)
Виконано аналіз нормативної документації щодо вимог з оцінки забруднення ґрунту прилеглої до автомобільної дороги території. З'ясовано основні чинники забруднення ґрунту на зазначеній території. Наведено результати досліджень забруднення ґрунту компонентами, що входять до складу протиожеледних матеріалів. Надано обґрунтування щодо необхідності розробки методики оцінки забруднення свинцем ґрунту прилеглої до автомобільної дороги території. Визначено постановочні задачі щодо розробки цієї методики. Надано пропозиції в оцінці забруднення свинцем ґрунту прилеглої до автомобільної дороги території: по-перше, відійти від класичного підходу оцінки забруднення, який базується на порівнянні прогнозних (фактичних) концентрацій із ГДК; по-друге, визначати показники вмісту мобільних форм свинцю та за їх значеннями оцінювати ступінь забруднення ґрунту. Выполнен анализ нормативной документации относительно требований по оценке загрязнения почвы прилегающей к автомобильной дороге территории. Выяснены основные факторы загрязнения почвы на указанной территории. Приведены результаты исследований загрязнения почвы компонентами, входящими в состав противогололедных материалов. Предоставлено обоснование необходимости разработки методики оценки загрязнения свинцом почвы прилегающей к автомобильной дороге территории. Определены постановочные задачи по разработке этой методики. Даны предложения в оценке загрязнения свинцом почвы, прилегающей к автомобильной дороге территории: во-первых, отойти от классического подхода оценки загрязнения, который основан на сравнении прогнозных (фактических) концентраций с ПДК; во-вторых, определять показатели содержания мобильных форм свинца и за их значениями оценивать степень загрязнения почвы. An analysis of regulatory documents concerning to the requirements for the assessment of soil lead contamination in the areas adjacent to car roads has been performed. Main factors of soil contamination on mentioned territory have been found out. The results of studies on soil contamination with the components of deicing agents have been introduced. The rationale for the need of developing a method of the assessment of soil lead contamination in the areas adjacent to car roads has been given. Tasks for developing this method have been identified. Ideas for the assessment of soil lead contamination in areas adjacent to car roads have been proposed. First idea is moving away from the classical approach assessment of the pollution, which is based on a comparison of predicted (actual) concentrations with MPC. Second idea is assessing the degree of soil contamination on the lead mobile species content.