Розробка способу зниження водоприпливу у гірничу виробку із застосуванням анкерного кріплення - Круковський, О.П.; Виноградов, Ю.О. (Физико-технические проблемы горного производства, 2016)
Проведено аналіз існуючих способів боротьби з водоприпливами, розроблено спосіб зниження водоприпливу в гірничу виробку із застосуванням анкерного кріплення. Встановлено, що анкерне кріплення зберігає приконтурні породи в природному монолітному стані, запобігаючи розтріскуванню порід і фільтрації води в виробку. Залежно від складності гірничо-геологічних умов і ступеня обводнення порід використовують прості, посилені і потужні анкерно-породні конструкції. Проведен анализ существующих способов борьбы с водопритоками, разработан способ снижения водопритока в выработку с применением анкерного крепления. Установлено, что анкерная крепь сохраняет приконтурные породы в природном монолитном состоянии, предотвращая растрескивание пород и фильтрацию воды в выработку. В зависимости от сложности горно-геологических условий и степени обводненности пород используют простые, усиленные и мощные анкерно-породные конструкции. The analysis of existing ways of water inflow reduce was conducted, a method of reducing water inflow in mine working with the use of anchoring was designed. It was found that the roof bolting retains the marginal rock in the natural monolith state, preventing the cracking of rocks and water filtration in the mine opening. Simple, powerful and reinforced anchor-breed constructions are used depending on the complexity of the geological conditions and the degree of water content of rocks.