Високопрецизійні мікропризмові структури і перспективи їх широкомасштабного застосування (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 28 лютого 2018 р.) - Крючин, А.А. (Вісник НАН України, 2018)
У доповіді наведено результати досліджень з розроблення мікропризмових
структур та проаналізовано можливості їх використання у сучасних лазерних і світлодіодних системах і офтальмології. В Інституті проблем
реєстрації інформації НАН України розробляють штучно сформовані і
особливим чином структуровані середовища — метаматеріали, використання яких дозволяє створювати оптичні елементи та пристрої з унікальними властивостями. Метаматеріали синтезують введенням у природний матеріал різних періодичних структур з найрізноманітнішими
геометричними формами. Сьогодні в прецизійному приладобудуванні, машинобудуванні та медицині дедалі більше застосовують високоточні деталі з мікроструктурованими поверхнями, наприклад лінзи і призми Френеля, світлоповертальні елементи. The results of researches on development of microprismal structures are presented and an analysis of possibilities of their
use in modern laser and light-emitting diode systems and ophthalmology is conducted. The Institute of Information
Recording of NAS of Ukraine is developing artificially formed and specially structured environments — metamaterials,
the use of which allows the creation of optical elements and devices with unique properties. Metamaterials are synthesized
by introducing into the natural material of different periodic structures with a wide variety of geometric shapes.
Today, precision parts with microstructured surfaces, for example, Fresnel lenses and prisms, retro-reflective elements are
increasingly used in precision instrumentation, engineering and medicine.