Аерокосмічний моніторинг шельфу прибережної зони Чорного моря України як методологія подвійного призначення - Щипцов, О.А.; Федоровський, О.Д.; Хижняк, А.В. (Вісник НАН України, 2018)
У статті обґрунтовано використання аерокосмічного моніторингу чорноморського шельфу прибережної зони України як методології подвійного
призначення: для пошуку покладів вуглеводнів та для охорони прибережної
зони. Досліджено процеси на межі поділу вода–атмосфера, які необхідно
враховувати при виявленні температурних аномалій природного і техногенного походження на основі дистанційної реєстрації зміни температури
приповерхневого шару води. Запропоновано використання дешифрування
космічних знімків для визначення температурних аномалій як додаткової
інформативної ознаки наявності покладів вуглеводнів чи аномалій техногенного походження, пов'язаних з рухомими об'єктами у водному середовищі. На моделі збурювання гідродинамічних процесів за допомогою обчислення значення ентропії визначено структурно-текстурні параметри температурних аномалій. The article substantiates the use of aerospace monitoring of the Ukrainian near-shelf areas of the Black Sea as a dual
purpose methodology for discovering deposits of hydrocarbons and for protection of the coastal zone by exposing surface
and underwater situation. The sequential research of the processes at the interface between water and atmosphere, which
must be taken into account when searching for deposits of hydrocarbons and immersed objects using remote registration
of temperature changes of the surface layer of water, involves using the knowledge from various scientific disciplines such
as hydrology, hydrophysics, hydrodynamics, thermodynamics. The decoding of space images of temperature anomalies of
the presence of hydrocarbons and anomalies of man-made origin, which are created by objects moving in the water environment,
is proposed as the additional informative feature. On the excitement hydrodynamic processes model the structural
and texture parameters of temperature anomalies are determined by calculating the value of entropy.