До методики дослідження напрямків системних змін фонетичного рівня спричинених інтерференцією в умовах білінгвізму - Храбскова, Д.М. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2006)
В представленной работе рассматривается альтернативный полевому
подход к проведению социофонетических исследований, выполняемых на материале речи двуязычных обществ. Обобщенное осмысление функционирующих в современной лингвистике методик позволяет сформулировать (на общелогическом основании) программу установления фонетической системы и кодификации речи билингвов. В представленій праці висвітлюється альтернативний польовому підхід
до проведення соціофонетичних досліджень, що виконуються на матеріалі мовлення білінгвальних суспільств. Узагальнене осмислення функціонуючих в сучасній лінгвістиці методик дозволяє сформулювати (на загальнологічному
підгрунті) програму встановлення фонетичної системи та кодифікації мовлення
двомовних носіїв. In the work under consideration the author difines the method of the approach
carrying out socialphonetic research on the speech material of bilingual societies, on
the basis of alternative field. The generalized judgement of techniques functioning in
modern linguistics allows to formulate (on the common logical basis) the program of
an establishment of phonetic system and the codification of bilingual speech.