Мова видання: світові тенденції та національні особливості - Діденко, Ю.В.; Радченко, А.І. (Вісник НАН України, 2018)
У статті проаналізовано зміни в розподілі видавничої продукції НАН України за мовами видання в останні роки. На тлі загальносвітових тенденцій щодо скорочення тиражів за одночасного збільшення кількості назв
книжкових видань спостерігається зростання кількості книг, виданих
українською та англійською мовами, і зменшення кількості російськомовних видань. Така ситуація, безумовно, сприятиме подальшому осучасненню наукової української мови, розвитку наукової термінології, підвищенню мовної культури науковців. Вагому роль у вирішенні цих завдань
відіграє виконання Цільової комплексної програми «Створення та розвиток науково-видавничого комплексу НАН України», у межах якої і здійснюється підготовка та випуск високоякісних фахових наукових видань. The article analyzes the changes in language of publication distribution in publishing products of NAS of Ukraine in recent
years. Against the background of world tendencies of decreasing circulation and increasing number of book publications,
the increase in the quantity of books written in Ukrainian and English and the reduction of Russian language
publications is noted. This will certainly lead to further modernization of Ukrainian scientific language and scientific
terminology development, as well as to improvement of scientific language culture. A significant role in achieving these
goals is played by the execution of Targeted complex program “Creation and development of scientific and publishing
complex of NAS of Ukraine”. This program involves preparation and edition of high quality specialized scientific publications.