Вплив молекулярного оточення на властивості алкалоїдів протипухлинного препарату Коніум - Заболотний, М.А.; Полуян, Н.А.; Довбешко, Г.І.; Кондрацький, Ю.М.; Куліш, М.П.; Момот, А.І.; Дмитренко, О.П. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2014)
В роботі обґрунтовано використання моделі для опису характеристик алкалоїдів Коніуму. Критерієм адекватности моделі була мінімізація середньоквадратичної різниці між розрахованими і виміряними ІЧ-спектрами поглинання Коніуму у водному розчині. Досліджено вплив розчинника на конформаційні, енергетичні та коливні параметри алкалоїдів Коніуму з метою визначення можливости зміни їх біологічної активности. Встановлено, що алкалоїд γ-коніцеїну у вакуумі має шість стійких конформацій, а водному середовищі — дванадцять. Показано, що п’ять конформацій γ-коніцеїну у вакуумі складають один конформер, тому що різниці їхніх енергій є порядку енергії теплових коливань. У водному середовищі 12 конформацій γ-коніцеїну формують три конформери. В работе обосновано использование модели для описания характеристик алкалоидов Кониума. Критерием адекватности модели была минимизация среднеквадратичной разницы между рассчитанными и измеренными ИК-спектрами поглощения Кониума в водном растворе. Исследовано влияние растворителя на конформационные, энергетические и колебательные параметры алкалоидов Кониума с целью определения возможности изменения их биологической активности. Установлено, что алкалоид γ-коницеина в вакууме имеет шесть устойчивых конформаций, а водной среде — двенадцать. Показано, что пять конформаций γ-коницеина в вакууме составляют один конформер, так как разница их энергий имеет порядок энергии тепловых колебаний. В водной среде 12 конформаций γ-коницеина формируют три конформера. Use of the model for description of the characteristics of the Conium alkaloids is substantiated. Criterion for the adequacy of the model consists of the minimization of the root-mean-square difference between the calculated and measured IR absorption spectra of the aqueous–Conium solution. Influence of the solvent on the conformational, energy, and vibrational parameters of the Conium alkaloids is investigated to reveal the possibility of changing their biological activity. As revealed, the γ-Coniceine alkaloid in a vacuum has six stable conformations, and in the aqueous medium, it has twelve stable conformations. As shown, the five conformations of γ-Coniceine in a vacuum constitute one conformer, since difference of their energies is of the order of the energy of thermal vibrations. Within the aqueous medium, the twelve conformations of γ-Coniceine form the three conformers.