Побудова і дослідження моделю повільного електронного транспорту та конформаційних змін у молекулах бактеріяльних реакційних центрів - Драпіковський, М.А.; Барабаш, Ю.М.; Куліш, М.П.; Заболотний, М.А.; Дмитренко, О.П. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
Визначено кінетичні параметри фотозбудження та релаксації реакційних центрів (РЦ) фотосинтетичних мембран клітин Rhodobacter sphaeroides за різних режимів фотозбудження. Запропоновано модель повільного електронного транспорту та конформаційних змін у РЦ як системи, що може бути описана чотирма електрон-конформаційними станами з постійними мікрошвидкостями. Вперше одержано чисельні значення мікрошвидкостей процесів окиснення й відновлення РЦ та обчислено заселеності 2-го, 3-го та 4-го електрон-конформаційних станів РЦ на основі заселености 1-го стану. Определены кинетические параметры фотовозбуждения и релаксации реакционных центров (РЦ) фотосинтетических мембран клеток Rhodobacter sphaeroides при различных режимах фотовозбуждения. Предложена модель медленного электронного транспорта и конформационных изменений в РЦ как системы, которая может быть описана четырьмя электрон-конформационными состояниями с постоянными микроскоростями. Впервые получены численные значения микроскоростей процессов окисления и восстановления РЦ и вычислены заселённости 2-го, 3-го и 4-го электрон-конформационных состояний РЦ на основе заселённости 1-го состояния. The kinetic parameters of photoexcitation and relaxation of reaction centres (RC) of photosynthetic membranes of the Rhodobacter sphaeroides cells are determined for different modes of photoexcitation. The model of a slow electron transport and conformational changes in RC is proposed as a system that can be described by four electron-conformational states with constant microrates. For the first time, the numerical values of microrates of the RC oxidation and reduction processes are obtained, and populations of the 2nd, 3rd, and 4th electron-conformational states are calculated, based on population of 1st state.