Реінтеграція Донбасу: суспільно-економічні аспекти - Колосов, А.М.; Снітко, Є.О.; Восьмачкина, Н.В. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Розглянуто стан формування суспільного усвідомлення реінтеграції Донбасу у розрізі воєнного, політичного й економічного аспектів за стадіями їх розвитку в процесі мирного врегулювання збройного конфлікту й застосування міжнародних миротворчих сил для всебічного досягнення умов і вимог комплексу заходів з виконання мінських угод. Економічні аспекти реінтеграції Донбасу розглянуто в розрізі усвідомлення втрат від збройного конфлікту і наявності здатностей виробничого комплексу Донбасу до відновлення. Представлено перелік напрямів і завдань з економічного розвитку Донбасу у відповідності із сценаріями уповільненого, помірного або прискореного варіантів вирішення питань із запровадження міжнародної миротворчої місії. Представлене блокове бачення стану формування суспільної свідомості щодо реінтеграції Донбасу дозволяє сконцентрувати увагу центрального керівництва країни і органів місцевого самоврядування в Донецькій і Луганській областях на розробці дієвої програми відродження цілісного виробничого комплексу Донбасу за різними сценаріями розвитку процесів його реінтеграції. Рассмотрено состояние формирования общественного сознания относительно реинтеграции Донбасса в разрезе военного, политического и экономического аспектов по стадиям их развития в процессе мирного урегулирования вооруженного конфликта и применения международных миротворческих сил для всестороннего достижения условий и требований комплекса мер по выполнению минских соглашений. Экономические аспекты реинтеграции Донбасса рассмотрены в разрезе осознания потерь от вооруженного конфликта и наличия способностей производственного комплекса Донбасса к восстановлению. Представлен перечень направлений и задач по экономическому развитию Донбасса в соответствии со сценариями замедленного, умеренного или ускоренного вариантов решения вопросов по внедрению междуна-родной миротворческой миссии. Представленное блочное видение формирования общественного сознания относительно реинтеграции Донбасса позволяет сконцентрировать внимание центрального руководства страны и органов местного самоуправления в Донецкой и Луганской областях на разработке действенной про-граммы возрождения целостного производственного комплекса Донбасса по разным сценариям развития его реинтеграции. The state of formation of public consciousness of the reintegration of the Donbass in the context of the military, political and economic aspects of the stages of their development in the process of peaceful the settlement of an armed conflict and the use of international peacekeeping forces to fully achieve the conditions and requirements of a set of measures to implement the Minsk agreements. The economic aspects of the reintegration of Donbass are examined in the context of the awareness of losses from armed conflict and the availability of the capabilities of the Donbass's production complex for restoration. A list of directions and tasks for the economic development of Donbass in accordance with scenarios of slow, moderate or accelerated options for resolving issues on the implementation of an international peacekeeping mission. The presented block view of the formation of public consciousness regarding the reintegration of the Donbass makes it possible to concentrate the attention of the central government of the country and local governments in Donetsk and Lugansk regions on the development of an effective program for the revival of the integrated production complex of the Donbass under different scenarios for the development of its reintegration.