Динаміка та проблеми розвитку аграрного сектору Донецької області в сучасних умовах - Стежко, Н.В. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті проаналізовано показники соціально-економічного розвитку сільського господарства Донецької області в умовах збройного протистояння на Донбасі. Отримані результати свідчать про необхідність запровадження заходів, що сприятимуть стабілізації та подальшому розвитку сільських територій. Ураховуючи велике значення села та аграрної сфери виробництва у забезпеченні населення високоякісними харчовими продуктами, розвиток визначальних факторів життєдіяльності людей і сільськогосподарського виробництва об’єктивно потребує постійного відтворення належних умов для їх ефективного функціонування. Визначено заходи, які сприятимуть ефективному соціально спрямованому розвитку сільського господарства Донецької області та підвищенню його конкурентоспроможності шляхом ефективного використання природних та людських ресурсів, стимулюванню розвитку малих і середніх сільськогосподарських товаровиробників, а також залученню сільських родин до товарного сільськогосподарського виробництва. В статье проанализированы показатели социально-экономического развития сельского хозяйства Донецкой области в условиях вооруженного противостояния на Донбассе. Полученные результаты свидетельствуют о необходимости принятия мер, способствующих стабилизации и дальнейшему развитию сельских территорий. Учитывая большое значение села и аграрной сферы производства в обеспечении населения высококачественными продуктами, развитие определяющих факторов жизнедеятельности людей и сельскохозяйственного производства объективно требует постоянного воспроизводства условий для их эффективного функционирования. Определены меры, которые будут способствовать эффективному социально направленному развитию сельского хозяйства Донецкой области и повышению его конкурентоспособности путем эффективного использования природных и человеческих ресурсов, стимулированию развития малых и средних сельскохозяйственных товаропроизводителей, а также привлечению сельских семей к товарному сельскохозяйственному производству. The article analyzes the indicators of socio-economic development of agriculture in the Donetsk region in conditions of armed confrontation in the Donbass. The obtained results testify to the necessity of introducing measures that will contribute to stabilization and further development of rural areas. Taking into account the great importance of the village and the agrarian sphere of production in providing the population with high-quality food products, the development of the determinants of human life and agricultural production objectively requires the continuous reproduction of the proper conditions for their effective functioning. Measures have been identified that will promote effective social development of agriculture in the Donetsk region and increase its competitiveness through the effective use of natural and human resources, stimulation of the development of small and medium-sized agricultural producers, and the involvement of rural families in commodity agricultural production.