История и пути развития языка Идиш - Поповская, А.Я. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2006)
Работа посвящена изучению социально-культурологических особенностей формирования германского языка идиш, в частности, установлению внешнелингвистических факторов, повлиявших на строение лексико-семантического
уровня представляемого языка и на условия становления еврейского этнонима.
Результат исследования позволяет сформулировать ряд обстоятельных доводов в пользу определения идиша, как самостоятельного германского языка, что
в современной науке представляет дискуссионный вопрос. Робота присвячена вивченню соціально-культурологічних особливостей
формування германської мови їдиш, зокрема, встановленню
зовнішньолінгвістичних факторів, котрі вплинули на будову лексико-
семантичного рівня досліджуваної мови та на умови становлення єврейського
етноніму . Результат дослідження дозволяє сформулювати низку доводів, щодо
визначення їдишу, як самостійної германської мови. Сучасна лінгвістична наука
розглядає вказане питання як дискусійне, тому висновки до статті відрізняються
актуальністю та новизною. The research is dedicated to the study of the socio-culturological peculiarities
of the forming of the Germanie language of Yiddish in particular finding out the extralinguistic
factors which influenced the structure of the lexico-semantic level of the language
under study. The author also studies the extralinguistic factors which influenced
the conditions of the development of the Jewish ethnonym. The results of the
research allow to formulate the series of the detailed arguments in favour of the
defining Yiddish as the independent Germanic language. But this problem is open to
question in contemporary Linguistics.