Подолання інституційних протиріч в умовах відновлення економіки Донецького регіону - Попова, Г.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Дана характеристика інституційних умов розвитку економіки Донбасу як старопромислового регіону – частини пострадянської економічної системи. Ідентифіковано і згруповано основні відтворювальні, цільові, територіально-галузеві та просторові протиріччя. Надана порівняльна характеристика категорій політичної та статусної ренти. Розглянуто макроекономічні ефекти статусної ренти в контексті інституційних протиріч інноваційного розвитку. Запропоновано шляхи подолання цих протиріч: розробка медіаполітики територіального бренду, забезпечення транспарентності регулятивної діяльності місцевих органів державної влади щодо економічного управління, вивчення міжнародного досвіду регіонального розвитку креативної індустрії і можливостей його адаптації до вітчизняних умов, використання інформаційних систем і технологій як напрямів державної підтримки умовно-депресивних регіонів. Дана характеристика институциональных условий развития экономики Донбасса как старопромышленного региона – части постсоветской экономической системы. Идентифицированы и сгруппированы основные воспроизводственные, целевые, территориально-отраслевые и пространственные противоречия. Дана сравнительная характеристика категорий политической и статусной ренты. Рассмотрены макроэкономические эффекты статусной ренты в контексте институциональных противоречий инновационного развития. Предложены пути преодоления этих противоречий: разработка медиаполитики территориального бренда, обеспечение транспарентности регулятивной деятельности местных органов государственной власти в отношении экономического управления, изучение международного опыта регионального развития креативной индустрии и возможностей его адаптации к отечественным условиям, использование информационных систем и технологий как направления государственной поддержки условно-депрессивных регионов. The characteristics of the institutional conditions for the development of the economy of the Donbas as an old industrial region - part of the post-Soviet economic system is given. The main reproductive, target, territorial-sectoral and spatial contradictions are identified and grouped. The comparative characteristics of the categories of political and status rent are given. The macroeconomic effects of status rent in the context of institutional contradictions of innovative development are considered. The ways of overcoming these contradictions are proposed: the development of the media policy of the territorial brand, ensuring the transparency of the regulatory activity of local government bodies with regard to economic management, studying international experience in the regional development of the creative industry and the possibilities of its adaptation to domestic conditions, the use of information systems and technologies as a direction of state support for conditionally- depressed regions.