Теплові флюктуації електромагнетного поля в ПВХ, наповненому мікро- та нанодисперсним графітом - Колупаєв, Б.Б.; Колупаєв, Б.С.; Левчук, В.В.; Максимцев, Ю.Р.; Сідлецький, В.О. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
На основі статистичної теорії електромагнетних процесів за допомогою рівняння балансу густини енергії проаналізовано специфіку поведінки полівінілхлориду (ПВХ), наповненого мікро- та нанодисперсним графі-том, у електромагнетному полі частотою 1–100 кГц і температурному дія-пазоні 298 К ≤ Т ≤ TC + 10 К. Показано, що при вмісті графіту, одержаного фізико-хемічною методою та методою хеміко-електрофізичного диспер-ґування, в кількості 0 ≤ φ ≤ 5,0 об.% є істотна ріжниця не лише у величи-нах електропровідности композитів, але й у характерах її температурно-концентраційних залежностей. З використанням закону дисипації вста-новлено релаксаційну природу та кількісний взаємозв’язок між електро- і теплофізичними властивостями матеріялу. На основе статистической теории электромагнитных процессов с помощью уравнения баланса плотности энергии проанализирована специфика поведения поливинилхлорида (ПВХ), наполненного микро- и нанодисперсным графитом, в электромагнитном поле частотой 1–100 кГц и температурном диапазоне 298 К ≤Т≤Tc≤ + 10 К. Показано, что при содержании графита, полученного физико-химическим методом и методом химико-электрофизического диспергирования, в диапазоне 0 ≤φ≤ 5,0 об.% имеется значительное различие не только в величинах электропроводности композитов, но и в характере её температурно-концентрационных зависимостей. С использованием закона диссипации установлена релаксационная природа и количественная взаимосвязь между электро- и теплофизическими свойствами материала. Based on the statistical theory of electromagnetic processes, using the equation of balance of energy density, the features of behaviour of the polyvi-nylchloride (PVC) filled with micro- and nanodispersed graphite in electro-magnetic field with frequency of 1–100 kHz and temperature range 298 K ≤ T ≤ TC + 10 K are analysed. As shown, in the range of graphite concentra-tion 0 ≤ φ ≤ 5.0 vol.%, there is a significant difference not only in the values, but also in the character of the temperature and concentration dependences of electrical conductivity of composite contained graphite synthesized by physical-chemical method and method of the chemical and electrophysical dispersion. Using the law of dissipation, both the relaxation nature and the quantitative interrelation between the electro- and thermophysical proper-ties of investigated material are revealed.