Возмущения пеленга источника в резонаторе земля–ионосфера с неоднородностью день–ночь - Николаенко, А.П.; Галюк, Ю.П.; Хайакава, М. (Радіофізика та електроніка, 2018)
Резонатор Земля–ионосфера характеризуется неоднородностью день–ночь. В литературе оценивалось влияние этой неоднородности на амплитуду поля и его спектр, но не рассматривалось изменение угла прихода сверхнизкочастотных (СНЧ) радиоволн из-за этой неоднородности. В настоящей работе получены девиации пеленга рамках модели плавного перехода день–ночь. Источник и приемник расположены на нулевом меридиане в точках с координатами 22,5° с. ш. и 22,5° ю. ш. соответственно, а трасса распространения длиной 5 тыс. км занимает два характерных положения относительно неоднородности. Одно из них отвечает 4 ч (трасса лежит в ночном полушарии), а вторая – 8 ч мирового времени (трасса расположена вблизи утреннего терминатора на дневной стороне). Відомо, що резонатор Земля–іоносфера характеризується неоднорідністю день–ніч. Ступінь впливу цієї неоднорідності на амплітуду поля та його спектр оцінювавася в літературі. Однак не було оцінено можливий вплив цієї неоднорідності на кут приходу радіохвиль наднизькочастотного діапазону. У даній роботі така оцінка отримано в рамках реалістичної моделі плавної іоносферної неоднорідності день–ніч. Розглянуто трасу поширення довжиною 5 Мм. Джерело розташоване в точці з координатами 22,5° п. ш. і 0° с. д., а спостерігач – в точці 22,5° п. ш. і 0° с. д. Траса поширення займає два характерних положення поблизу неоднорідності день–ніч. Одне з них відповідає 4 ч світового (за Гринвічем) часу, коли траса лежить у нічній півкулі, а друга – 8 ч світового часу, коли траса розташована поблизу ранкового термінатора на його денній стороні. The Earth-ionosphere cavity resonator is characterized by the day–night non-uniformity. The impact of this non-uniformity on the field amplitude and its spectrum was addressed in literature, however, the modifications of the arrival angle of extremely low frequency radio waves caused by this inhomogeneity were not considered. In the present work, the source bearing deviations are obtained in the framework of the smooth day–night transition model. The source and the receiver are located on the zero meridian at points with coordinates 22.5° N and 22.5° S respectively, while the propagation path 5 thousand km long occupies two characteristic positions relative to the non-uniformity. One of them corresponds to 4 hr (the path lies in the night hemisphere) and the second one corresponds to 8 hr of Universal Time (the path is located nearby the morning terminator at the day side).